Ijsbaan bij het Rijksmuseum in Amsterdam

010-2016: Van Gogh Museum

Zondag 10 januari 2016
We zouden naar het Van Gogh. Een beetje vroeg uit de veren dus en zo snel mogelijk naar het Museumplein in de hoofdstad.
Lange rij bezoekers voor de ingang van het Van Gogh Museum

 
Stoel van Rietveld in het Stedelijk MuseumDeze week is daar voor het laatst de dubbelexpositie Van Gogh/Munch te bekijken. Die tentoonstelling wilde ik graag zien, omdat er een film draait waar ik de tekst voor heb geschreven (regie Deborah van Dam, productie Martine van Poeteren en stem Lex Bohlmeijer). Jammer genoeg waren er nog een paar honderd mensen met dezelfde deadline in hun agenda. De rijen waren -binnen en buiten- zeker een half uur lang. Gelukkig is er YouTube!

Bij de buren –het Stedelijk Museum– was het ontzettend rustig. Een support en een baliemevrouw namen alle tijd om me een museumjaarkaart aan te smeren. Vrolijke en vriendelijke mensen daar… Echt!

Museumjaarkaart

Lange rij in de ontvangsthal van het Van Gogh Museum.Met de nieuwe aanwinst op zak zijn we door alle zalen gesneld. Het deed een beetje Japans aan, maar het was wel een prettige manier om een museum te bekijken. Van Gogh was er ook. Munch heb ik gemist, maar in ruil voor deze Noor zag ik onder anderen Rietveld, Picasso, Matisse en Isa Genzken. Ook leuk.

Ik had de indruk dat met zo’n Museumjaarkaart alle deuren voor je open gaan. Na het Stedelijk hebben we ons opnieuw gemeld bij het Van Gogh. Maar zelfs met zo’n prijzige kaart op zak moet je daar alsnog een toegangsbewijs scoren en keurig in de rij gaan staan. Daar had ik geen zin in en mevrouw Oonk evenmin. We zijn daarom maar even gaan slenteren en hebben platte, aardse genoegens gesmaakt: een bezoekje aan de gezellige ijsbaan bij het Rijks en een dubbele espresso bij Wildschut.

Tips?

Dit jaar moet ik nog zeker vier keer naar een mooi museum. Is er iemand met goede suggesties?
 
Expositie Isa Genzken in het Stedelijk Museum.

5 comments

 • Ien Holman schreef:

  Gerard, genoeg mooie musea met vaak heel goede exposities:
  Den Bosch – Museumkwartier
  Zwolle – De Fundatie en het Nijenhuis (iets buiten Zwolle met beeldentuin)
  Laren – Singer
  Amstelveen – Cobramuseum
  Den Haag – Gemeentemuseum
  Rotterdam – Kunsthal
  Amsterdam – Hermitage

  Veel kunst/kijk/fotoplezier,
  Ien.

  • Gerard Oonk schreef:

   Ha Ien. Wat een leuke adviezen!!! De Fundatie en het Singer laat ik even rusten. Daar zijn we pas geleden nog geweest. Ik zet in op de Hermitage en dan pakken we meteen FOAM (het fotomuseum in Amsterdam) even mee. Dank voor je reactie. Gerard

 • Harm Boerma schreef:

  Mag ik aan bovenstaand rijtje het Groninger Museum en het Fries Museum toevoegen.

  • Gerard Oonk schreef:

   Ik zou het gewoon doen, stoere Noorderling! In het Groninger Museum ben ik geweest. Prachtig!