GO-Foto-logo-wit
Dagfoto 278-2011 Eemlandarchief
258-2011 Eemlandarchief - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

Mijn fotoclubje heeft een tijdje geleden de opdracht gekregen om oude foto’s opnieuw te fotograferen. De opdrachtgever is het Eemlandarchief. Dit gemeentelijke instituut heeft ruim 40.000 plaatjes van Amersfoort (en directe omgeving) in de kelder staan. Ze hebben 25 foto’s opgeduikeld en de situaties die daarop staan, hebben we met 25 clubgenoten nagemaakt in 2011. De opperhoofden van mijn club hebben daar een extra element aan toegevoegd, namelijk: maak een creatieve interpretatie van de situatie ter plekke. Uiteindelijk krijg je dan 25 keer 3 foto’s van Amersfoort (netnummer 033), 25x3x033 dus.

Dagfoto 278-2011 Eemlandarchief

Ik mocht een foto uit 1955 overdoen. Toentertijd stond in het Soesterkwartier (da’s een nogal levendige wijk in Amersfoort) de Herman Gorter school. Inmiddels herbergt het gebouw een buitenschoolse opvang, onder de naam ‘De Piramide’. Het bleek een beste klus om een afspraak te maken met de schoolleiding.

Vervolgens kwam het element ‘portretrecht’ om de hoek kijken. Kinderen fotograferen mag niet zomaar. Gelukkig wist juf Ali dat er drie kinderen waren die wel van hun ouders op de foto mochten. En zo ontstond een nieuwe versie van de plaat uit 1955 met hulp van Zoë, Isis, Job en juf Ali natuurlijk. Mijn dank is groot!

1955
2011

De creatieve invulling moest een beetje haasje-repje. Ik heb de snelste oplossing gekozen, namelijk een foto van precies de andere kant, zodat je als toeschouwer ook de verborgen zijde van het klaslokaal te zien krijgt. Ik wilde heel graag de spiegelingen van de ruiten die in beide eerdere foto’s centraal staan, vastleggen. Dat is gelukt, al had ik het liefst alle personen achter een glinsterende glasplaat gehad.

258-2011 Eemlandarchief - Gerard Oonk

Om het verhaal af te maken: plotseling hoorde ik gisteravond dat alle 25×3 foto’s op de traverse van Station Amersfoort hangen. Ik wist wel dat er een expositie zou komen, maar dat het hele station volgehangen zou worden, dat was weer nieuw…. Wel leuk!

andere
verhalen