De strijd van de tijd

De strijd van de tijd

Maandagochtend. Het is nog vroeg. M’n kantoor schemert. Het blauwe licht van het computerscherm is te zwak om echte schaduwen te maken. Buiten waait de herfst het land binnen. Binnen is de verwarming weer aangeslagen. Ik vraag me af of de tijd z’n werk nog wel doet. Dat lijkt een vreemde gedachte. Geef me 2 minuten, dan leg ik het uit.

Berlijn, juli 1990

Gisteren stond de zomer van 1990 me plotseling scherp voor de geest.

Ik loop op een immens grasveld tussen de Potsdamer Platz en de Brandenburger Tor. Later die dag treedt Pink Floyd op. Backstage wordt ijverig gewerkt aan enorme, witte muren van piepschuim. De soundcheck van een drumstel zorgt voor een hypnotiserend ritme. Overal rennen roadies in korte broeken en verbleekte shirts. Radioheld Alfred Lagarde heeft z’n grote Amerikaanse cabrio midden op het festivalterrein geparkeerd. Ik steek een hand op. De DJ lacht een ontspannen ‘hi’.

De tijd zingt

Berlijn zindert. Er hangt een sfeer die ik nog nooit ergens heb geproefd. De vrijheid staat op ieder gezicht. In de verte trekken bouwkranen nieuwe, glazen paleizen uit de grond. Ook het geld ruikt mogelijkheden. Er is een nieuwe tijd aangebroken. Adrenaline en optimisme golven door de stad. De zon straalt.

The Wall Pink Floyd 1990 Berlijn - Gerard Oonk - The WallEen uur voor het concert loop ik naar de herentoiletten in de hal van ons veel te dure hotel. De band logeert er ook. Roger Waters kiest de plasbak aan mijn linkerkant. Ik imiteer zenuwachtig de ‘hi’ van Lagarde. Waters werpt een korte blik over het tussenschotje, vriendelijk én gegeneerd. Het is meteen duidelijk dat ik dit moment nooit mag vergeten. Toch heb ik er zeker een kwart eeuw niet aan gedacht. Tot gisteren; tot Patrick mailde dat ‘ie zo lekker kan klussen op Pink Floyd. Hij is bezig z’n muren te stuken… 😉

Mazzel voor ons

Mijn generatie heeft toch maar mazzel gehad. Wij konden letterlijk dansen op de brokstukken uit het verleden. We zagen in dat het anders en beter kon. De muur was een symbool van verdeeldheid. Gelukkig heeft de tijd ‘m ingehaald en afgebroken.

Ik vraag me af of onze kinderen en kleinkinderen diezelfde euforie ooit zullen meemaken. Dat ze blij kunnen zijn dat een beknottend tijdperk wordt afgesloten en dat er een nieuwe horizon gloort. Ik hoop het toch maar…. heel, heel ontzettend erg! Het zou overigens al een stuk schelen als corona en Trump zijn verdwenen.

Enfin, ’t is nog steeds maandagochtend. Ik ga de gordijnen maar eens open doen. Tijd voor een nieuwe week. Dat is alvast een begin.


1 reactie on This Post

Theo
7 oktober 2020

Corona heeft in ieder geval een serieuze poging gedaan om Donald weg te krijgen. Dat weer wel.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Alles wat je altijd al wilde weten over een goede profielfoto

Erik Zoomers (webdeskundige) en Gerard Oonk (fotograaf) duiken in de wereld van de profielfoto. Waar moet je op letten en wat kost een goed portret? Lees hun mailwisseling.

Recente berichten
Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info