Fotograaf Andreas Gursky biografie

Bovenste foto: ©Andreas Gursky
‘Cruise’ – 2020

Andreas Gursky

Andreas Gursky (15 januari 1955) wordt geboren in Leipzig en groeit op in het Ruhrgebied. Zijn vader is beroepsfotograaf. Gursky volgt enkele kunstopleidingen. Tussen 1978-1981 studeert hij aan de Folkwangschule in Essen en aansluitend (1981-1987) aan de kunstacademie in Düsseldorf bij Bernd Becher. In 1985 wordt Gursky uitgeroepen tot de beste leerling van Becher.

Gursky staat bekend om zijn enorm grote foto’s, soms enkele meters breed en hoog. Het meest opvallende kenmerk van zijn afbeeldingen is het ontbreken van een focuspunt. De toeschouwer mag zelf besluiten wat belangrijk is. Van een afstand zijn de foto’s overweldigend, maar van dichtbij ook zeer gedetailleerd, dankzij een bijzonder hoge resolutie. De foto’s zijn meestal genomen vanuit een ongewoon standpunt, soms vanuit een kraan, soms vanuit een helikopter.
Gursky reist de hele wereld rond om foto’s te maken.

In 1988 wisselt Gursky van klein naar groot formaat foto’s. In 1992 begint hij met digitale beeldmanipulatie. De werkelijkheid wordt niet meer getrouw weergegeven. Volgens de fotograaf moet de betekenis van de foto’s onduidelijk blijven; het is in ieder geval geen architectuur- of maatschappijkritiek.

Meer werk van Andreas Gursky.

Andreas Gursky by Tom Lenke
Andreas Gursky by ©Tom Lenke
Andreas Gursky
©Andreas Gursky
©Andreas Gursky - Rhein II
©Andreas Gursky - '99 cents'
Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info