Ansel Adams biografie

Fotograaf Ansel Adams biografie

Ansel Adams

Ansel Adams (San Francisco, 20-02-1902 / Monterey, 22-04-1984) is een Amerikaans fotograaf. Hij wordt bekend door zijn indrukwekkende landschapsfoto's in zwart-wit, geïnspireerd tijdens een trip naar Yosemite Park in 1916. Adams wordt gezien als één van de meest invloedrijke fotografen van de twintigste eeuw.

Ansel Adams fotografeert in de jaren 1944-1958 de Amerikaanse nationale parken en krijgt daarvoor drie Guggenheim-prijzen. Hij staat bekend als de opvolger van Timothy O'Sullivan, een bekend natuurfotograaf uit de 19e eeuw.

In 1932 richtte Adams samen met Edward Weston de West Coast Society op, beter bekend als de f/64 group, genoemd naar de kleinste diafragmaopening. Adams was de bedenker van het zone-systeem, een methode om door middel van previsualisatie en beheersing van het contrast het maximale te halen uit de capaciteit van de zwart-wit film.

Het zonesysteem verdeelt zowel het waargenomen beeld, het negatief, als de afdruk in maximaal 10 zones: van detailloos donker oplopend naar detailloos licht. De zones zijn genummerd van 0 tot 9 in Romeinse cijfers en hebben betekenis zoals in het overzicht hieronder.


Bekijk ook de verhalen over andere fotografen, bijvoorbeeld over Govert de Roos.

Ansel Adams biografie
Ansel Adams biografie

Meer informatie over het werk van Ansel Adams op een site van de Amerikaanse overheid.

Ansel Adams the Tetons and the Snake River
©Ansel Adams - the Tetons and the Snake River (1942)