Fotograaf Govert de Roos biografie portretfoto

Fotograaf Govert de Roos biografie

Govert de Roos

Govert de Roos (Amsterdam, 1953) ontwikkelt al op jonge leeftijd zijn passie voor fotografie. Het begint met zijn liefde voor popmuziek en de uitdaging om tijdens live concerten vooraan -met de echte fotografen- mee te schieten.

Op vijftienjarige leeftijd weet hij met een vervalst pasje door te dringen tot de bed-in for peace van John Lennon en Yoko Ono. Dat wordt opgemerkt door enkele beroepsfotografen, die zijn lef bewonderen. Zo ontmoet De Roos in 1969 Nico van der Stam, portretfotograaf, die Govert in dienst neemt.

In 1972 stapt hij over naar Claude Vanheye, popfotograaf, die dichter bij de actuele muziekwereld staat. Govert is een bewonderaar van zijn werk en krijgt nu de kans om zich te ontplooien in wat hijzelf met fotografie wil. Onder Claudes leiding verschijnt er veel werk van Govert's hand in muziektijdschriften.

In juli 1975 start Govert, onder eigen naam, een bescheiden studio in een garage midden in Amsterdam. Hij blijft daar 30 jaar!

Vanf 1982 werken Paul Huf en Govert de Roos aan de samenstelling van een fotocollectie die zij met vooruitziende blik Dutch Photography noemen. Na 10 jaar vasthoudendheid beleeft in 1991 de collectie haar premiëre in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, onder de titel Het Beslissende Moment. De collectie bestaat uit 164 foto's van evenzoveel fotografen.

De Roos werkt voor talloze tijdschriften, vooral zijn werk voor Playboy wordt geroemd. Daarnaast wordt hij veel gevraagd voor platen- en cd-hoezen. Hij ontwikkelt daarnaast zijn talent om mensen van hun mooiste kant te belichten.

Govert de Roos foto popster Prince

Prince

Govert de Roos portret Willem Nijholt

Willem Nijholt

Op dit moment is Govert de Roos actief binnen de wereld van muziek, theater en film.

Inmiddels gaat ook zijn vrije werk een grotere rol spelen en exposeert hij van tijd tot tijd. Hij geniet van de vrijheid  zijn eigen ideeën en ervaring te bundelen in die ene gepassioneerde blik.

De officiële website van Govert de Roos.


Noot: deze biografie is al geruime tijd niet geactualiseerd.

Govert de Roos foto model Wendell

Wendell

Jort Kelder & Georgina Verbaan

Govert de Roos portret Thekla Reuten

Thekla Reuten

Govert de Roos portret Tooske Ragas

Tooske Ragas