Fotograaf Joost van den Broek biografie

De grote portretfoto hierboven van Joost van den Broek is gemaakt door Bernadette Hoogland.

Van den Broek stopt als professioneel fotograaf

Jarenlang was Joost van den Broek een begrip in de Nederlandse reportage- en portretfotografie. Hij won tientallen prijzen en het liefst fotografeerde hij de complete Volkskrant vol.

Van den Broek heeft zijn lichaam, door jarenlang hard en betrokken werken, totaal uitgeput. In augustus 2017 neemt hij het besluit om definitief te stoppen met zijn professionele fotografie. In Hollandse Beelden en in het Volkskrantmagazine van 16 september 2017 vertelt Joost voor het eerst wat er met hem is gebeurd en hoe het nu met hem gaat.

Workshop

Een jaar-of-wat-geleden (2011) zat ik zomaar -bij toeval- in een workshop met Joost van den Broek. Hij vertelde over zijn werk, rustig, ingetogen, zonder valse bescheidenheid en duidelijk met verstand van zaken.

Veel aanwezigen wilden graag van alles weten over de technische aspecten van fotografie, maar Van den Broek schakelde in alle gevallen snel terug naar de ethische en artistieke kant. Zijn antwoorden op vragen over de camera’s en lenzen die hij gebruikt, bleven kort. Met duidelijke passie vertelde hij over zijn afwegingen bij portretten of nieuwsfoto’s.

Biografie

Joost van den Broek wordt geboren in Rosmalen (1967). Hij volgt de Kunstacademie in Tilburg en raakt volledig verslingerd aan de fotografie. Aan het begin van zijn carrière geeft ‘ie les. Daarna volgen de grote opdrachten en langdurige verbintenissen aan de grotere kranten en tijdschriften.

Joost van den Broek heeft geen eigen site op internet. Er is wel veel informatie over hem te vinden, maar dat is veelal door opdrachtgevers, uitgevers, of fans geplaatst. Lees bijvoorbeeld dit liefdevolle blog van Jan Pieter Ekker.

Cover Goed Volk Joost van den Broek
Cover 'Goed volk'

Componeren met emotie

Op de site fotoapparatuur.nl stond in het verleden een aardig interview. Ik citeer een korte passage:

Van den Broek is voornamelijk bekend van zijn werk in de Volkskrant, fotojournalist van het jaar 2006 Joost van den Broek. Deze prijs (onderdeel van de jaarlijkse zilveren camera) kreeg hij voor zijn gehele oeuvre. Een oeuvre waarop een duidelijk sociaal bewogen stempel staat gedrukt, waarin een betrokkenheid doorklinkt met de maatschappij en met mensen in het bijzonder.

Langzaam maar zeker bouwt Joost bijvoorbeeld aan een imposante serie over immigranten in de Nederlandse samenleving. Zijn nieuwsfoto’s hebben vrijwel altijd een dubbele laag, voegen iets dramatisch of menselijks toe aan het nieuwsfeit. Een man die componeert met gevoel voor emotie. Volgens het juryrapport van de zilveren camera heeft van den Broek een consistent niveau en is hij de afgelopen tijd meer een allrounder geworden die ook humor in zijn werk toelaat. Behalve nieuwsfoto’s is hij ook een zeer begaafd portretfotograaf.

Joost van den Broek biografie portret Halina Reijn

Actrice Halina Reijn, ©Joost van den Broek

Joost van den Broek

Portret van de 16-jarige Russische matroos Kirill Lewerski van het schip ‘Kruzenshtern’. Omslag fotoboek ‘Portret Joost van den Broek’.

CV

Joost van den Broek (Rosmalen, 1967) is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Tilburg. Vanaf 1992 is hij freelance docent journalistieke-, documentaire- en portretfotografie bij Fotogram en de Fotoacademie Amsterdam. Sinds 1995 is hij hoofddocent voor de eindexamengroep journalistieke-, documentaire- en portretfotografie aan de Fotoacademie Amsterdam.

Eind 2000 wordt hij freelance fotograaf voor de Volkskrant, waar hij vanaf medio 2001 als vaste freelancer aan verbonden is. Daarnaast is Joost freelance fotograaf voor Vrij Nederland, Hollands Diep en de Groene Amsterdammer.

Prijzen

EU Journalist Award 2005
Fotojournalist van het Jaar 2006 (Zilveren Camera)
Fotojournalist van het Jaar 2008 (Zilveren Camera)

2000-2012: 28 categorieprijzen bij de Zilveren Camera

World Press Photo 2011, 2e prijs Portrait-singles
Genomineerd voor de Nationale Portretprijs 2010
Genomineerd voor de Nationale Portretprijs 2011

Winnaar Zilveren Camera 2011

Joost van den Broek Hengelo

Hengelo, 03-07-2011 | Buurtbewoners en aktievoerders willen dat Marthijn Uittenbogaard, bestuurslid van vereniging Martijn, uit de straat verdwijnt. Ze protesteren bij zijn huis tijdens de protestmars van Partij Rechten Kind. Vereniging Martijn streeft naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen.

Joost van den Broek biografie

Eindhoven, 06-08-2006 | Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan keren terug uit Afghanistan. Op Eindhoven Airport worden ze opgewacht door familie en vrienden. Liefde en emotie bij de ouders als hun geadopteerde zoon weer thuis is.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info