Fotograaf Paul Huf biografie

Fotograaf Paul Huf biografie

Paul Huf (1924-2002)

Paul Huf (Amsterdam) is één van de bekendste fotografen van Nederland en werkte voor een reeks media. Hij staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde.

In 1999 wordt een award naar Paul Huf vernoemd. Dat gebeurt om te vieren dat hij vijftig jaar fotografeert voor de KLM. Het Rijksmuseum in Amsterdam breidt in 2000 het aankoopbudget uit met een speciaal fonds (300.000 gulden) dat naar Huf wordt vernoemd. Het museum doet dat om hem "te eren voor zijn inzet ten behoeve van de fotografie in Nederland".

Bijna iedereen is wel eens met het werk van fotograaf Paul Huf in aanraking gekomen. Met behulp van zijn portretten van vaklieden peperde bierfabrikant Grolsch een hele generatie in: "Vakmanschap is Meesterschap". Een vakman en een meester was ook Paul Huf. Zijn werk, vooral portretten en reclame, stond bekend als "glamourous", hijzelf als een levensgenieter.

Huf's leven is één succesverhaal. "M´n leven kent alleen maar hoogtepunten, echt", vertelde hij in een vraaggesprek met De Gelderlander. De eerste van zijn naar schatting 350.000 foto´s maakte hij als twaalfjarige, met een cameraatje dat hij bij elkaar had gespaard met zegeltjes van een zeepmerk.

Patty Brard door Paul Huf
Patty Brard, ©Paul Huf
Fotograaf Paul Huf biografie
Reclame Grolsch, ©Paul Huf

Na de oorlog gaat Huf aan de slag als reclamefotograaf. Hij rekent af met de saaie foto´s van producten, bouwt hele decors en zet er modellen in, of gaat de straat op voor een passende plaat. Zijn grensverleggende methode slaat snel aan. Zo bestelden de gezamenlijke bierbrouwers in 1949 de campagne "Het bier is weer best", liet Philips vijftig platenhoezen door Huf maken en kwam de KLM vragen om een serie met Van Gogh als thema.

Ook als portretfotograaf is hij al snel veel gevraagd. Zijn uitzonderlijke kwaliteiten als portretfotograaf worden ontdekt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die Huf in de jaren vijftig foto´s laat maken van koningin Juliana en prins Bernhard. Dat maakt Huf ook bij het grote publiek als persoon bekend.

Van nieuwsfotografie hield hij niet; dan moest hij afwachten wat er gebeurde, terwijl hij de zaken liever zelf regisseerde. Huf was een van de oprichters van het in 2001 geopende Fotografie Museum (FOAM) in Amsterdam.

[Tekst geredigeerd overgenomen van galleries.nl]

Fotograaf Paul Huf Miss World
Corine Rottschäfer (Miss World 1957), ©Paul Huff

De grote foto bovenaan de pagina is een 'selfie' gemaakt door Paul Huf.
Meer foto's van Paul Huf zijn te vinden in de databank van MAI.