Fotograaf Paul Huf biografie

Paul Huf (1924-2002)

Paul Huf (Amsterdam) is één van de bekendste fotografen van Nederland en werkte voor een reeks media. Hij staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde.

In 1999 wordt een award naar Paul Huf vernoemd. Dat gebeurt om te vieren dat hij vijftig jaar fotografeert voor de KLM. Het Rijksmuseum in Amsterdam breidt in 2000 het aankoopbudget uit met een speciaal fonds (300.000 gulden) dat naar Huf wordt vernoemd. Het museum doet dat om hem “te eren voor zijn inzet ten behoeve van de fotografie in Nederland”.

Bijna iedereen is wel eens met het werk van fotograaf Paul Huf in aanraking gekomen. Met behulp van zijn portretten van vaklieden peperde bierfabrikant Grolsch een hele generatie in: “Vakmanschap is Meesterschap”. Een vakman en een meester was ook Paul Huf. Zijn werk, vooral portretten en reclame, stond bekend als “glamourous”, hijzelf als een levensgenieter.

Huf’s leven is één succesverhaal. “M´n leven kent alleen maar hoogtepunten, echt”, vertelde hij in een vraaggesprek met De Gelderlander. De eerste van zijn naar schatting 350.000 foto´s maakte hij als twaalfjarige, met een cameraatje dat hij bij elkaar had gespaard met zegeltjes van een zeepmerk.

Vakmanschap is meesterschap -Grolsch reclame ©Paul Huf
Patty-Brard-door-Paul-Huf
Patty Brard ©Paul Huf

Na de oorlog gaat Huf aan de slag als reclamefotograaf. Hij rekent af met de saaie foto´s van producten, bouwt hele decors en zet er modellen in, of gaat de straat op voor een passende plaat. Zijn grensverleggende methode slaat snel aan. Zo bestelden de gezamenlijke bierbrouwers in 1949 de campagne “Het bier is weer best”, liet Philips vijftig platenhoezen door Huf maken en kwam de KLM vragen om een serie met Van Gogh als thema.

Ook als portretfotograaf is hij al snel veel gevraagd. Zijn uitzonderlijke kwaliteiten als portretfotograaf worden ontdekt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die Huf in de jaren vijftig foto´s laat maken van koningin Juliana en prins Bernhard. Dat maakt Huf ook bij het grote publiek als persoon bekend.

Van nieuwsfotografie hield hij niet; dan moest hij afwachten wat er gebeurde, terwijl hij de zaken liever zelf regisseerde. Huf was een van de oprichters van het in 2001 geopende Fotografie Museum (FOAM) in Amsterdam.

[Tekst geredigeerd overgenomen van galleries.nl (website bestaat niet meer)]

CORINE-ROTTSCHAEFER-MISS-WORLD-1957
CORINE ROTTSCHAEFER MISS WORLD 1957 ©Paul Huf

De grote foto bovenaan de pagina is een ‘selfie’ gemaakt door Paul Huf.

Meer foto’s van Paul Huf zijn te vinden in de databank van MAI.

Geen reacties on This Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Willem van den Hoed
Paul Huf
Govert de Roos

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info