GO-Foto-logo-wit
Is de smartphone een goede fotocamera
AF-AE-vergrendeling-smartphone als fotocamera

Gepubliceerd op

Het is bijna herfst. Dat is een mooi seizoen voor fotografie. Het licht is warmer en de kleuren zijn intenser. Veel fotografen houden van dit jaargetijde. Wat kun je beter meenemen: je smartphone of je fotocamera?

Smartphone of ‘gewone’ fotocamera

Paddenstoel bij blog over de smartphone als fotocameraAls je binnenkort een boswandeling gaat maken en je bent je ‘grote’ camera vergeten (of je hebt geen zin om dat zware ding mee te sjouwen), dan niet getreurd. Je telefoon neem je vast en zeker mee.

Met de smartphone kun je ook prachtige plaatjes schieten. In sommige gevallen biedt je mobiel zelfs meer mogelijkheden dan een groter toestel. Je kunt bijvoorbeeld veel dichter bij een onderwerp komen. De smartphone kun je rustig op tien centimeter van een paddenstoel houden en toch haarscherpe foto’s maken. Met een gewone camera (met een standaard lens) zul je al gauw een halve meter afstand moeten nemen.

Met deze zes tips maak je foto’s (op mobiel en tablet) nog mooier.

1. Zorg voor voldoende licht

Paprika bij blog over smartphone als fotocameraDe camera en de sensor van de smartphone worden steeds beter. Toch blijft weinig licht een lastig obstakel.

De sensor van een smartphone is een heel stuk kleiner dan die van een grotere fotocamera. Je krijgt al snel last van veel ‘ruis’ in je foto’s. Zorg dus voor zoveel mogelijk licht. Gebruik daarvoor in geen geval de ‘flitser’ van je smartphone. Dat is een simpel lampje met weinig kracht. Je kunt er in het donker prima je oliepeil van de auto mee controleren, maar voor een mooie foto is het een slechte oplossing.

Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van het aanwezige kunst- en daglicht. Als je dat een beetje slim aanpakt is zelfs een (altijd lastige) paprika goed te fotograferen…

2. Houd je toestel stil

De smartphone maakt -zonder jouw ingrijpen- zelf keuzes voor het scherpstelpunt, de belichting, de ISO-waarde en de sluitertijd. Jammer genoeg is de sluitertijd vaak erg lang. Daarom loop je bij weinig licht al snel risico op bewogen foto’s.

Zorg dat je de camera stevig -met twee handen- vasthoudt. Druk je ellebogen tegen je lichaam en oefen zo min mogelijk druk uit op de ontspanknop. Je kunt ook statiefjes krijgen voor smartphones. ’t Kost je nog geen tientje, terwijl de kwaliteit van je foto’s enorm omhoog gaat.

3. Kies een favoriete afdrukknop

Op de meeste tablets en smartphones kun je -behalve voor de afdrukknop op je scherm- ook kiezen voor een fysieke ‘ontspanner’. Meestal is dat de volumeknop aan de zijkant van je toestel. Soms kun je ook de afstandbediening van je oortjes gebruiken (ideaal in combinatie met een statief!). Probeer uit welke je het handigst vindt en kies die als je favoriete afdrukknop. Je kunt sneller werken als je steeds dezelfde knop gebruikt.

4. Vergrendel je licht en de scherpstelling

De meeste smartphones bieden de mogelijkheid om zelf een scherpstelpunt kiezen. Druk je vinger ongeveer twee seconden op de plek van de foto die je in ieder geval scherp wilt hebben. Je ziet dan een vierkantje of een rondje (afhankelijk van je telefoonmerk) met de tekst AE/AF-vergrendeling. Dat betekent dat zowel de belichting als de focus op dat punt zijn ingesteld. De camera ontgrendelt de scherpte en de lichtinstelling pas als je opnieuw op het scherm tikt. Je weet nu waar je camera scherp stelt en hoe de foto wordt belicht.

Naast het vierkantje staat een zonnetje. Als je daar je vinger op legt en naar beneden beweegt, dan wordt de hele foto donkerder. Naar boven schuiven levert een lichtere foto op. Je moet er echt even mee oefenen, want met die schuivende vinger op het scherm ontgrendel je al snel de eerder vergrendelde waarden.

5. Zoom nooit in

Lantaarnpaal bij blog over smartphone als fotocameraJe kunt op een smartphone inzoomen door twee vingers uit elkaar te schuiven op het scherm. Doe dat niet, het gaat ten koste van de kwaliteit van je foto. Eigenlijk snijd je een groot deel van de foto weg.

Als je toch wilt inzoomen, dan kun je dat beter thuis doen op een groter scherm, want dan zie je al snel hoe de details uit je foto verdwijnen.

6 Experimenteer met apps

De beelden uit een smartphone lenen zich bij uitstek om mee te experimenteren. Je kunt duizenden apps krijgen waarmee je een foto kunt verbeteren, opleuken, of inhoudelijk kunt aanpassen. Zoek in de Android of Apple Store het programma Snapseed maar eens op. Dat is een soort Photoshop voor smartphones en tablets (en nog gratis ook). Hartstikke leuk om mee te spelen.

Fotograferen-met-je-smartphone Twee-bomen

De camera’s in mobiele apparaten worden snel beter. Ieder jaar zijn er nieuwe modellen en mogelijkheden. Een jaar geleden was het nog niet mogelijk om de scherptediepte van een smartphone in te stellen. De nieuwste camera’s bieden die mogelijkheid wel. En je kunt op de jongste generaties smartphones ook in RAW fotografen. Nog een paar jaar en de mobieltjes hebben net zoveel mogelijkheden als de huidige professionele fotocamera’s.

Het wordt steeds leuker om te fotograferen….

Dit artikel over de verschillen tussen een smartphone en een fotocamera is eerder geschreven voor de website van Fotoschool Keistad.

andere
verhalen