GO-Foto-logo-wit
Nieuwe woorden voor een oud verhaal
Nieuwe woorden bij een oud verhaal

Gepubliceerd op

120-2016


In mijn fantasie is Ruth een mooie vrouw. Ik kan je niet uitleggen waarom ik dat denk. Misschien moet ik haar levensverhaal aan je vertellen, dan kun je zelf een idee vormen.

Ruth in een ander licht - Iris - Foto van een jonge vrouw met gezichtsbedekking.Oud verhaal

Ruth trouwt met een buitenlander. Als ze tien jaar bij elkaar zijn, wordt ze weduwe.

Ze besluit vervolgens om met haar schoonmoeder naar het geboorteland van hun overleden man en zoon te verhuizen. Daar vindt Ruth een nieuwe echtgenoot. Met hem krijgt ze een kind. Haar baby wordt de opa van de komende koning. Maar dat lijkt me niet van belang voor je kennismaking deze vrouw. Het is voldoende om te weten dat Ruth nog lang en gelukkig leefde.

Het verhaal van Ruth komt uit de Bijbel. Hierboven staat wat ik me nog herinner van de zondagschoolklasjes, heel lang geleden. Binnenkort zal ik het hele verhaal weer eens nalezen, want misschien wordt dan duidelijk waarom ik stilletjes verliefd ben op deze vrouw.

Stef Bos

Stef Bos schreef een paar jaar geleden ‘Het lied van Ruth’. Hij gaf nieuwe woorden aan het oude verhaal. In de versie van Stef wordt Ruth een migrante die bruggen wil slaan tussen de landgenoten van haar schoonmoeder en haar eigen volk. Ik citeer een klein stukje, de rest kun je horen in de video hierboven. Het lied is geschreven in het Zuid-Afrikaans, het land waar Stef de helft van het jaar woont.

En wanneer die donker kom
En jou mense my ontwyk
Sal ek my liefde gee
Totdat die haat verdwyn

Mujtaba & Sander

We hebben verzonnen dat dit lied de inspiratiebron gaat worden voor twee fotografen. Zij gaan portretten maken van vrouwen die naar Nederland zijn gekomen om hier een nieuw leven te beginnen. Die twee fotografen zijn Mujtaba Jalali uit Iran en Sander Troelstra, een landgenoot die om de haverklap in de prestigieuze prijzen valt. Ik ben nu al nieuwsgierig of ze het lied verschillend gaan interpreteren…

Sander Troelstra 033Fotostad
Mujtaba Jalali 033Fotostad

Ruth bij 033Fotostad

De foto’s moeten nog gemaakt, maar noteer vast in je agenda dat je ze kunt zien tussen 16 september en 16 november 2016 in de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. De expositie is een onderdeel van 033Fotostad. Ik beloof je: het wordt de moeite waard!

andere
verhalen