GO-Foto-logo-wit
Radio.Garden: laat 15-duizend bloemen bloeien
Beolit 600 bij blog over Radio.Garden licht

Gepubliceerd op

Radio is zeg maar echt mijn ding. Ik houd van alles wat radio tot radio maakt. Soms ben ik zelfs een tijdje verliefd op alleen maar het omhulsel.

Mijn moeder zei: 'Dat is de radio'
Ik dacht: 'Het is een wonder'
En ik kan mijn hele leven
Niet meer zonder
Dat wonder

's Morgens word ik wakker met een stem die mij omarmt
En 's avonds ga ik slapen met een stem die mij verwarmt
Ik zie het liefst de wereld met mij ogen dicht
En de ideale liefde is de liefde die tot niets verplicht

Op de bovenste foto zie je een transistorradio uit 1970. Het ding is ooit ontworpen door Jacob Jensen, een industrieel ontwerper uit Denemarken met hang naar minimalistisch design. Ik heb inmiddels een hele serie van dit soort toestellen in de kast staan.

Mensen vragen me: “Wat vind je nou mooi aan dit bejaarde, rechthoekige geval van metaal en hard-plastic?” Vermeldenswaard: er klinkt meestal een zachte toon van ironie door in het vraagteken.

Jouw blik is misschien anders, maar wat ik zie, is ingetogen grandeur, gratie en strakke Scandinavische eenvoud.

Beolit 700 by Jacob Jensen cover

Elegance is the only beauty that never fades

Wat de oren horen

Enfin, de buitenkant speelt dus een rol, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om dat wat uit de speakers komt. Daarmee bedoel ik niet alleen de kwaliteit van het geluid, maar zeker ook de kracht van het verhaal dat wordt verteld. Ik kan heel gelukkig worden van items waar iemand met verstand van zaken z’n hart in heeft gestopt. Laat ik je één voorbeeld geven.

Het radiobeest Siep

Sybrand Verwer is audiotechnicus bij het bedrijf RED BEE MEDIA. Meestal dwaalt ‘ie door de studio’s van de publieke omroep en lost problemen op. Heel af-en-toe pakt hij z’n oude professie op. Dan maakt ‘ie mooie geluidsmontages en mixt de hele zaak tot een parel voor het oor.

Meisje met de parel

Sybrand -zeg maar Siep- is nogal grappig. Dat weet ik, omdat ik met hem heb mogen samenwerken. Behalve over humor beschikt dit radiodier ook over een ongelooflijke dosis creativiteit.

In het programma ‘Villa VdB’ van Omroep Max verzorgt Siep -eens per week- een bijzondere rubriek. Hij verft met muziek de actualiteit tot een verrassend audioschilderij. Het resultaat is briljant. Daar worden zelfs de sounddesigners in Hollywood jaloers van.

Klik/tik op het plaatje en ga dan naar 1 uur 24 minuten en 50 seconden [1:24:50] om te genieten van Siep. De focus ligt dit keer op het nieuws over de bomenbeschermers in het Sterrebos bij Born.

De Nieuwe Wereldontvanger

Een derde aspect waar ik ook heel enthousiast over kan worden, is innovatie bij de radio.

Eén van de allermooiste, nieuwe uitvindingen is ‘Radio.Garden’. Ik heb daar eind 2016 al eens een verhaaltje over geschreven. De reden dat ik je er nog een keer mee lastig val, is vrij simpel: Radio.Garden is onmisbaar voor iedereen die van radio houdt. De slimme luistermethode wordt in ons land jammer genoeg nog nauwelijks gebruikt. Je kunt er de hele wereld mee ontvangen. Van Siglufjörður op IJsland tot Radio M.A.C. in het zuidelijkste puntje van Chili. Je hebt gratis toegang tot 15-duizend radiostations met een veeg van je vinger. In Nederland is dit briljante idee nauwelijks bekend, terwijl het toch is gemaakt in opdracht van Beeld en Geluid in Hilversum.

250-duizend unieke bezoekers

Radio.Garden is een webpagina plus een app en wordt iedere dag bezocht door een kwart miljoen mensen. Die luisteraars zitten vooral in India, Brazilië en de Verenigde Staten. De navigatie op de webpagina en in de app is waanzinnig goed bedacht. Je scrollt over de wereldbol en overal waar je een klein lichtpuntje ziet, kun je een radiostation aanzetten. Het groene ‘kattenoog’ van de oude toestellen is nu een groen cirkeltje als het webstation speelt.

Kattenoog van oude radio bij blog over Radio.Garden
Kattenoog in oude radio

Luistertip: Heel bijzonder is een station van voormalig museumdirecteur Jan Hovers. Hij verzamelt 78-toeren platen en maakt daar -vanuit zijn huis in het Gelderse Gorssel- een radiostation van. Jan’s Radio Nostalgia is ook te horen via Radio.Garden. Probeer maar eens…

Kaart van Europa met groene lichtpuntjes
Klik/tik op het plaatje en vind een radiostation in Gorssel

Je hebt hopelijk mijn grote bewondering voor de bedenkers van Radio.Garden opgemerkt. Zoveel praktisch nut, zoveel slimme technologie, zoveel bedieningsgemak en zoveel visuele schoonheid in één product, dat verdient aandacht.

Veel plezier in de Radio.Garden…

andere
verhalen