023-2016: Kristallen bol voor breder zicht
Kristallen bol met groene Chesterfieldbank breed

Gepubliceerd op

Sander Ruijg is de eindbaas van Fotoschool Keistad in Amersfoort. Twee keer per jaar werft hij actief nieuwe cursisten. Dat gebeurt via de geëigende kanalen, zoals advertenties in de lokale krant, vrolijk flyerende meisjes op het grote plein en natuurlijk de sociale media. Bovendien gaan de deuren van de leslokalen open voor geïnteresseerden. Dat levert altijd een bonte stoet van aanstaande fotografen op. Sommigen hebben net een camera gekocht en willen graag weten waar al die knopjes voor dienen. Anderen zijn al behoorlijk gevorderd en spreken liefkozend over prime-lenzen en openstaande diafragma’s.
Kristallen bol blauw

Vandaag was het tijd voor de eerste Open Dag van 2016. Ik mocht helpen bij de ontvangst van de gasten. Dat is leuk werk, want iedere bezoeker voelt -op z’n minst- een latente passie voor fotografie. De gesprekken gaan over een gedeelde liefde en dat schept al snel een band. De sfeer is ontspannen en met enige regelmaat meldt zich een nieuwe cursist.

Spannend

Toch is zo’n Open Dag iedere keer weer spannend, want je kunt vooraf niet even in een kristallen bol kijken of het net zo leuk en succesvol zal zijn als de vorige keer.

Zo, het bruggetje is gemaakt…. Ik wilde het namelijk hebben over een nieuw speeltje dat zich als een hype heeft aangediend in de fotografenwereld: de kristallen bol. Het is de schuld van cameramerk Nikon. Dat bedrijf liet een tijdje geleden op TV reclamespots zien waarin mooie, visuele effecten werden bereikt met zo’n glazen bal. Bekijk de video maar eens….

In de studio van Fotoschool Keistad ligt er ook één. Tussen de bedrijven door heb ik even een kwartiertje genomen om een paar plaatjes te schieten met die doorzichtige kogel in de hoofdrol. Dat blijkt best een ingewikkeld werkje.

Alles omgekeerd

In de eerste plaats lig je al snel plat op de grond, want het mooiste ‘fish-eye-effect’ ontstaat als je een laag standpunt kiest. Verder krijg je altijd omgekeerde foto’s. In de bol hangt alles op z’n kop. Dat kun je later weer omdraaien door de foto 180 graden te kantelen, maar ik had me nou juist voorgenomen om een plaatje te schieten waarbij het omdraai-effect niet te zien zou zijn. En -last but not least- blijkt de scherptediepte een behoorlijk punt van aandacht. Zo’n kristallen bol is ongeveer tien centimeter in doorsnee. Als je het ding bijna beeldvullend wilt krijgen, moet je er flink dicht op kruipen, of behoorlijk inzoomen. In beide gevallen neemt de scherptediepte snel af. Het diafragma moet dan dicht en dat kost licht.

Als ik je nu kwijt ben door het technische geneuzel, dan spijt me dat zeer, want het zou leuk zijn als je ook het laatste stukje tekst leest…

Kristallen bol met barn door

Uiteindelijk is m’n missie geslaagd (dat moest je zeker nog even meekrijgen). Ik vond in de studio van die ‘barn door-kleppen‘. Dat zijn opzetstukken voor studioflitsers, waarmee je de lichtrichting kunt sturen. Je ziet ze ook veel in theaters en TV-studio’s. Zo’n barndoor is volledig symmetrisch. Als je zo’n ding achter de kristallen bol zet, dan is links, rechts en beneden weliswaar boven, maar dat zie je niet.
Kristallen bol barn doors

Het was weer een leerzame dag op de fotoschool….

andere
verhalen