246-2014 De ziel moet bloot
Station Luik architect Calatrava

Gepubliceerd op

Vrijdag 5 september: Ria belt. Ze wil een interview met me. Het is voor de nieuwsbrief van La Scuola en het gaat over levenskunst. Of het even kan?!

Ik zeg ‘ja’, maar schrik me een hoedje als ze haar eerste vraag stelt: “hoe heeft kunst jou gevormd?”. Ik had wat simpele vragen over fotografie verwacht, geen blootlegging van de ziel… Het blijft trouwens niet bij die ‘binnenkomer’. Ria wil ook weten hoe kunst mij helpt bij ‘het leven van het goede leven’ en waar ik allemaal door word geraakt.

Ria peutert prima

Enfin, het wordt dus een lang gesprek. Een uurtje na afloop ligt de conceptversie van het uitgewerkte interview al in m’n mailbox. Het valt me niks tegen. Best een aardig verhaaltje geworden en het gaat nog ergens over ook. Ria heeft meer uit me gepeuterd dan ik dacht dat ik in me had….
Begin november wordt de nieuwsbrief rondgestuurd.

Onderaan deze pagina staat een persbericht van Ria over een mooi en ambitieus project van La Scuola.

Mijn Top 3 van kunst die me recent heeft geraakt:
1. ‘De boekendief‘ van auteur Markus Zusak
2. De voorstelling ‘Leaving normal’ van straattheatergroep Woest
3. Het station in Luik van architect Santiago Calatrava

Straattheater Spoffin-festival Cie. Woest

persbericht La Scuola
Zin in kunst

Op zondagmiddag 14 september vindt in de Lutherse kerk de feestelijke presentatie plaats van ‘Zin in kunst’. Dat is een project van La Scuola, academie voor levenskunst (Delft/Nootdorp), met medewerking van kunstenaars als Jeroen Krabbé (schilder), Stef Bos (zanger), Margriet van Bebber (dichter), Gerard Oonk (fotograaf), Froukje Idsardi (sieradenontwerpster) en Hanny Reneman (beeldend kunstenaar).

La Scuola presenteert van 13 kunstenaars uiteenlopende kunstwerken in een ‘kaartenserie’. “Dat doen we om mensen te prikkelen met de vraag: wat betekent dit werk voor jouw leven?”, aldus zakelijk leider Ria Pool Meeuwsen. “Kunst geeft geen antwoorden op levensvragen, maar daagt uit. Kunst laat mensen reflecteren op eigen vragen en thema’s zodat de antwoorden uit onszelf komen. En daar heb je wat aan.” Volgens Pool Meeuwsen “maakt kunst ons bewust van wat we denken, ervaren en doen, want kunst doet iets met ons, als mens. Ze emotioneert, maakt een gedachte wakker, laat een inzicht geboren worden. We krijgen een ander idee over onszelf en ons leven. Daarom werken wij bij La Scuola graag met kunstenaars samen. We willen eigenlijk hetzelfde: mensen inspireren en aan het denken zetten.”
La Scuola is een kleine organisatie zonder winstoogmerk die mensen een plek wil bieden voor bezinning op leven en samenleven. “Daar heeft deze tijd behoefte aan”, zegt Pool Meeuwsen. “Kerken lopen leeg, families hebben geen tijd, buren raken elkaar kwijt. Waar is nog ruimte voor diepgang en een goed gesprek? Kunstenaars zoeken naar manieren om mensen te raken, in beweging te krijgen, te ontroeren, te verbazen, te verwarren, te troosten. Wij zoeken naar manieren om daar in kleine groepen bij stil te staan, omdat we merken dat mensen de onderlinge ontmoeting zo belangrijk vinden.”

Zo biedt ‘Zin in kunst’ bekende kunstenaars en aanstormend talent een nieuw platform om hun werk betekenis te geven. Hun werk wordt door La Scuola in het schoolseizoen 2014/2015 gebruikt in allerlei activiteiten, zoals workshops, socratische gesprekken en ‘bijzondere vakanties’.

andere
verhalen