GO-Foto-logo-wit

[tekst: Rieke Vreman via Facebook]

Er zijn verschillende bezigheden in het leven die ik háát. Naar de tandarts gaan bijvoorbeeld, van een 10 meter hoge duikplank springen zéker, en eigenlijk alles wat met kermis te maken heeft. Maar het allerergste is: poseren voor een foto.

Ik kán het gewoon niet.

Als ik een fotograaf hoor zeggen: “Prima zo. Kin een beetje naar boven. En vasthouden zo”, krijg ik meteen overal jeuk. Ik ga verzitten, sta opeens zomaar op, of zwaai wat met een arm voordat ik het in de gaten heb.

Andere mogelijkheid: ik bevries. Ik vraag me dan werkelijk af of ik mijn wangen ooit weer in soepele staat kan krijgen. Zodat ik weer kan praten bijvoorbeeld.

Op een foto met meerdere mensen staat altijd één bang konijn. En dan ook nog eens één die vergeten is haar oren in te trekken. Ik!
Altijd weet ik dat straks het moment komt dat ik de foto zie. En denk.

“Waar komen al die onderkinnen vandaan?”
“Hè? Is dat een wrát?”
“Vijf jaar geleden zag ik er toch leuker uit”.
“O jé, dat betekent dat dít de leukere foto is van over vijf jaar. Het wordt nóg erger!”

Toen kwam ene Gerard Oonk. In een vroeger leven radiobaas en nu o.a. professioneel fotograaf en blogger. Hij vroeg of hij mijn vertelsel van vorige week (over mijn bezoek aan een beauty parlour) mocht gebruiken voor zijn blog. Ik gaf direct en zonder voorbehoud toestemming. Ik voelde mij zelfs vereerd.
Maar… Toen opperde de goede man dat het wellicht leuk was daarbij een paar foto’s te plaatsen. Hij kwam ze zelf maken. Oeps! Foto’s… Dat was, zwak uitgedrukt, wel “een dingetje”.

Ik keek op zijn blog en zag de prachtigste foto’s. Vol leegte en ruimte. Strak blauwe hemel, onbelopen zandvlakte, eenzaam wit gebouwtje. Die sfeer.
Ik keek naar mijn huisje en zag overal erkertjes, raampjes, spulletjes en stapeltjes. Kon dat wel goedkomen?

En toen, en toen, en toen?

Het werd gewoon een gezellig middagje! Met koffie, verhalen en veel plezier. Ik keek naar de foto’s… Waúw! Ik was oprecht verrast. En blij. En opgelucht. Dit was léuk!

En, extra: Halleluja! Mijn fotoangst is weg!
Helaas heb ik er wel een ándere angst voor in de plaats gekregen: die voor een schrijnbank op wiebelpoten bij een schoonheidsbehandelaar….
Wil je dát begrijpen? Ga naar gofoto.nl .

Go!