De toekomst van marketing
The naked Brand
Begin 2014 publiceert BloombergTV op het web een prachtige documentaire over de toekomst van de marketing. We begeven ons weliswaar op een zijspoor van brand journalism, maar de bevindingen van Bloomberg blijken enorme overlap te vertonen met alle ideeën die in deze serie verhalen over brand journalism worden genoemd.
Neem Carter Brokaw, Chief Revenue Officer bij Slacker Radio. Hij zegt dat bedrijven moeten stoppen met gillen dat ze goed zijn. De consument is daar helemaal klaar mee.
We krijgen per dag meer dan vijfduizend (5.000!) reclame-uitingen te verstouwen. Dat is twee keer zoveel als een generatie geleden. Hartstikke logisch dus dat de klant immuun wordt voor dat bombastische advertentiegeschreeuw. We zijn sceptisch geworden, want we hebben al die grote beloften al te vaak gehoord. Consumenten beginnen bovendien te ontdekken hoeveel macht ze hebben dankzij de sociale media. Bedrijven kunnen proberen die veranderingen tegen te houden, of ze te omarmen. Kies maar…
Alles draait vanaf nu om het vertrouwen van de consument. Reclamegeld moet worden gebruikt om sociale betrokkenheid te laten zien, of om inzicht te geven in de eigen werkwijze. Het modieuze begrip ‘transparantie’ klinkt heel erg vaak in de film van Bloomberg. Uiteraard wordt de tekst onderbouwd met indrukwekkende voorbeelden, van Unilever tot de nieuwe start-up van Alex Bogusky.
Alex Bogusky
Alex Bogusky hoorde tot de absolute top van de Amerikaanse reclamemakers. Hij verdiende goudgeld met advertenties voor Microsoft en Burger King. Sinds een paar jaar heeft hij z’n miljoenenbedrijf in New York verlaten en is verhuisd naar het platteland van Alabama. Hij is daar een fietsenfabriek te gestart en hoopt een complete gemeenschap meer welvaart te brengen. En daar blijft het niet bij. Bogusky steunt ook andere bedrijven die passen binnen zijn beeld van een nieuwe merkenstrategie.
Het klinkt allemaal als een miljonair in z’n midlife die plotseling idealist wordt. Maar laten we nou eens aannemen dat Bogusky nog steeds deksels goed weet waar ‘ie mee bezig is. In dat geval is zijn verhaal een prachtig voorbeeld voor dit boek. Bogusky is namelijk volstrekt helder over de werkwijze van zijn nieuwe bedrijf. Hij deelt alle ‘facts and figures’. Hij laat zelfs de vergaderingen over productontwikkeling live streamen. Open-en-bloot wordt gesproken over de voor- en de nadelen van keuzes die het bedrijf maakt.
En daar zijn we aanbeland op het werkterrein van de journalistiek: objectief de feiten presenteren en zo volledig mogelijk inzicht geven.