GO-Foto-logo-wit
033Fotostad logo

Van 16 september tot en met 16 november 2016 wordt in Amersfoort het tweejaarlijkse festival 033Fotostad gehouden.

033Fotostad 2016 kent een IN-programma (10 locaties die door de organisatie zelf worden vormgegeven) en een OFF-programma (ruimte voor scholen, horecagelegenheden, fotoclubs, galerieën en fotografen om eigen exposities in te richten).

Eén van de IN-locaties is de begane grond van de Onze Lieve Vrouwetoren, het kadrastraal middelpunt van Nederland.

Sander Troelstra-ruth-Shabnam foto-expositie Amersfoort 033Fotostad
Ruth door ©Sander Troelstra
Mujtaba Jalali-ruth-Sham foto-expositie Amersfoort 033Fotostad
Ruth door ©Mujtaba Jalali

De aanpak

Twee jonge fotografen uit verschillende culturen laten zich inspireren door hetzelfde lied. Ze maken met indringende portretten het Europese migratievraagstuk zichtbaar in het verhaal van zes vrouwen.

Mujtaba Jalali

De ene fotograaf is Mujtaba Jalali. Hij is pas geleden gevlucht uit Iran. Het regime vond de fotoreportages die hij maakte ongewenst. Mujtaba wordt in 2015 gearresteerd. Zijn camera moet hij inleveren. Op de in beslag genomen foto’s staan portretten van Afghaanse vluchtelingen die gedwongen naar het front in Syrië worden gestuurd.

Mujtaba woont nu in een asielzoekerscentrum in Nederland.

Mujtaba Jalali publiciteitsfoto 033Fotostad 2
©Mujtaba Jalali
Mujtaba Jalali publiciteitsfoto 033Fotostad 1
©Mujtaba Jalali

Beide bovenstaande foto’s: Mujtaba Jalali [Aquarium, portrait of refugees in Iran]

Sander Troelstra

De tweede fotograaf is Sander Troelstra. Hij volgt van 2008 tot 2011 de fotoacademie in Amsterdam. Zijn loopbaan als fotograaf begint in het atelier van Koos Breukel. Inmiddels heeft hij vier prijzen gewonnen bij de uitreiking van de Zilveren Camera, allemaal in de categorie portretten.

Sander stelde recent een boek en een expositie samen met werk van de veelbesproken fotograaf Cor Jaring, beide met als titel ‘Cor was hier’.

Sander Troelstra is op dit moment bezig met een aantal nieuwe projecten.

Sander Troelstra publiciteitsfoto 033Fotostad Ruth

Bovenstaande foto: Sander Troelstra [portret Cor Jaring]

Stef Bos

Zanger/componist Stef Bos schreef in 2009 een nieuwe versie van het eeuwenoude bijbelverhaal over de emigrante Ruth. Het werd een lied over liefde en verdraagzaamheid.

Ruth reist met haar schoonmoeder naar een onbekend land en bouwt daar een nieuw bestaan op. Dit lied vormt de inspiratiebron voor de fotografen Sander Troelstra en Mujtaba Jalali.

Stef Bos woont een belangrijk deel van het jaar in Zuid-Afrika. Hij schreef het lied van Ruth in de taal van zijn tweede thuisland.

Lied van Ruth (refrein)

Jou land is my land.
Jou volk is my volk.
Jou taal is my taal.
En jouw God is my God.
En jou droom is my droom.
Jou pad is my pad.
Jou toekoms my toekoms.
en jou hart is my hart.

Onze Lieve Vrouwetoren

De expositie bestaat uit zes grote, indringende portretfoto’s. Ze komen van 16 september tot 16 november te hangen op de begane grond van de Onze Lieve Vrouwetoren. Op de grote bronzen toegangsdeur van deze voormalige kerktoren heeft kunstenaar Eric Claus in 2014 een iconografische voorstelling gemaakt van de blauwe Madonna. Zij neemt vluchtelingen mee onder haar mantel om ze te beschermen.

De begane grond van de toren is zeven dagen per week vrij toegankelijk tussen 10:00-17:30 uur. Vanaf 1 november op zondag gesloten.

Tip: de Gemeente Amersfoort blijkt op willekeurige momenten inspecties uit te voeren. De deuren van de toren worden dan -uit veiligheidsoverwegingen- gesloten voor publiek. Belt u zekerheidshalve -voorafgaand aan uw bezoek- even met de VVV (0900 1122364) of u in de toren terecht kunt.

Website Onze Lieve Vrouwetoren

033Fotostad

033Fotostad in Amersfoort toont iedere twee jaar een hoogwaardig overzicht van de ontwikkelingen binnen de fotografie, met een oog voor traditie en de blik gericht op de toekomst. De volle breedte van de fotografie komt aan bod: documentair, sociaal, straat, sport, landschap, portret en reclame (als voorbeelden). Nieuw talent wordt gepresenteerd samen met gevestigde namen. Het uitgangspunt is: stilstaan, verwonderen, vergelijken en genieten.

Het intense gesprek over het wereldwijde migratievraagstuk wordt ook in Amersfoort volop gevoerd. De Stichting 033Fotostad wil een bijdrage leveren aan de brede maatschappelijke discussie door een zestal indringende portretten van vluchtelingen te tonen. We maken het vraagstuk ‘tastbaar en bespreekbaar’ door in een beeldverslag slechts enkele personen uit te lichten.

Website 033Fotostad

Verschillen in focus

De fotografie-opdracht gaat naar twee jonge fotografen uit verschillende culturen en landen (Nederland en Iran). Zij krijgen als inspiratiebron een popsong aangereikt. Stef Bos schreef dit ‘lied van Ruth’, een nieuwe tekst, gebaseerd op een oud Bijbelverhaal. We verwachten dat de recent gemaakte foto’s laten zien op welke wijze fotografen met diverse achtergronden naar hetzelfde vraagstuk kijken.

De Verplaatsing

La Scuola, de academie voor levenskunst, borduurt verder op het project ‘Ruth in een ander licht’. De initiatiefnemers dagen ons uit om in de huid te kruipen van iemand anders, ons te verplaatsen in een ander. Dat is normaal gesproken al een hele kunst, maar wat als die ander een vluchteling is?

Lees verder op de website van La Scuola!

Realisatie

Ruth, in een ander licht‘ is mogelijk gemaakt dankzij de hulp van Stichting Amersfoort Fotostad, het kfHein Fonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, de Vermeulen Brauckman Stichting en Fotolab Kiekie.
Voor vragen: mail naar gerard@gofoto.nl

logo Vermeulen Bauckman Stichting
logo-kfHein Fonds
logo-Fentener van Vlissingen Fonds
fotolab-kiekie-logo