In 1977 vertrok ik als wijze uit het oosten naar het wilde westen. Ik mocht gaan studeren in Amsterdam, de stad van Mathilde Willink. Zelfs in de Achterhoek hadden we gehoord van deze society-koningin die zich hulde in opzienbarende kleren en kleurrijke lipstick. Haar huwelijk met de kunstschilder Carel Willink was een paar jaar eerder stukgelopen.
Enkele maanden na mijn aankomst in Amsterdam bleek Mathilde plotseling dood. Heel mysterieus allemaal. De officiële lezing was zelfmoord, maar iedereen wist zeker dat het om een heuse moord zou gaan. Gossipgroothandelaar Henk van der Meijden had er iets mee te maken, net als autohandelaar en drugsbaron Gerard Vittali. Speculaties all over the place.
Torenhoge erfenis
Je vraagt je waarschijnlijk af waarom ik dit soort oude koeien uit de sloot vis. Daar zijn twee redenen voor. In de eerste plaats ben ik tot m’n 15e altijd geïnteresseerd geweest in Carel Willink. De meisjesnaam van mijn moeder is namelijk ook Willink. Ik hoopte intens op hechte familiebanden en een torenhoge erfenis (of tenminste twee magisch-realistische schilderijen). Geen van beide bleek het geval.
De tweede reden is dat zowel Patrick als Vincent mij deze week wezen op een podcast over de dood van Mathilde Willink. Dat ik maar eens moest luisteren, want het zou de moeite waard zijn. Klopt!
Je krijgt het hele verhaal voorgeschoteld in 7 fraai gemonteerde afleveringen. Het is een productie van de NPO (AVRO/TROS) en je kunt horen dat er niet op kosten is bespaard. Deze ‘audio-biografie’ maakt duidelijk dat fake news van alle tijden is. Wat mij betreft is dit een echte luistertip. Veel plezier!
Luistertip 1
Titel: Mathilde’s mysterie | Producent: NPO, AVRO/TROS | Makers: Lammert de Bruin en Babs Assink | Montage en sound design: Ivo Samplonius | Lengte: serie 7x 30 minuten | Waardering: 8,0 (zie onderaan voor toelichting)
Zelfs de ANWB doet het
De podcast is hot. Iedereen kan het en iedereen doet het. Dat leidt tot grappige en creatieve vondsten. Klaas, Anja en Mirjam tipten me over een serie van de ANWB die al wat langer loopt.
De afzonderlijke afleveringen heten allemaal ‘De Buitendienst’ en zijn pareltjes op het gebied van geluidsregistratie. Je hoort een uur lang buitengeluiden. Zo kun je -bijvoorbeeld- luisteren naar de Boschplaat op Terschelling, het dorpsleven in Tzum, Kubaard, Zwartemeer, Gortel en het moeras van de Weerribben. De lijst is al behoorlijk uitgebreid.
Prototype soundscape
Er is geen verteller aanwezig. Het idee is simpel en doeltreffend: je laat je omspoelen door het geluid en probeert te ontdekken wat er allemaal gebeurt in het landschap. Het technische begrip ‘soundscape’ wordt voorbeeldig ingevuld.
Er zijn veel vogeltjes te horen, maar ook stevige regenbuien, strelende wind en spelende kinderen. Als je je een uurtje onderdompelt in de geluiden, dan ben je 100% zen. Niet echt mijn ding, maar ’t is goed gevonden.
De ANWB heeft ook een korte promo laten maken voor de serie. Dat is echt jammer. In die trailer is namelijk wél een voice-over te horen. Daar hadden ze beter een beetje meer geld aan kunnen uitgeven. Laat ik het anders formuleren: mijn lust tot luisteren werd er niet groter van.
Toch raad ik je aan om deze podcast minimaal een kwartiertje aan te zetten als je even niks te doen hebt (probeer het eens voor het slapen gaan). Luistertip 2 dus.
Luistertip 2
Titel: De Buitendienst | Opdrachtgever: ANWB | Producent: Audio agency Airborn | Lengte: 1 uur per aflevering | Waardering: 7,8 (zie onderaan voor toelichting)
Luistertip en onderzoek
In mijn vorige blog heb ik beloofd om een onderzoek te doen naar de wetmatigheden van een podcast (afgezet tegen een radioprogramma). Die belofte ga ik nakomen. Echt! Dat gebeurt dan wel op een andere website. In dit blog wil ik vooral de passie, de vrolijkheid en de verwondering een plekje geven. Op die andere website kan het wat zakelijker. Bekijk alvast een ouder idee…
Het is bovendien m’n ambitie om criteria te vinden die het rechtvaardigen om een waarderingscijfer te geven aan iedere afzonderlijke podcast; aan appels en peren dus. De cijfers hierboven komen gewoon uit mijn duim.
Als het onderzoek echt vorm begint te krijgen, dan laat ik dat weten. Even geduld nog a.u.b.