033Fotostad en Ruth zijn er helemaal klaar voor

033Fotostad en Ruth zijn er helemaal klaar voor

Amersfoort zindert!
Vandaag begint het tweejaarlijkse evenement ‘033Fotostad’. Op tientallen locaties in de stad hangen prachtige foto’s. Je kunt de komende twee maanden rustig de tijd nemen om alles te bekijken. Ik heb m’n best gedaan om de Onze Lieve Vrouwetoren zo mooi mogelijk in te richten.

Onze Lieve Vrouwetoren

Zevenduizend bezoekers wurmen zich jaarlijks omhoog door de nauwe gangen van de kerktoren. Boven heb je een schitterend uitzicht, maar daar moet je wel wat voor doen. Het zijn 365 treden van een trap die steeds smaller wordt. Volgens de immer enthousiaste torenwachter Hans van Rossum kan iedereen boven komen “mits niet te dik”….

Maar weest niet bevreesd!
Voor de foto-expositie ‘Ruth in een ander licht’ hoef je geen tree omhoog. De zes enorme portretfoto’s hangen prominent op de begane grond. Je gaat door de metershoge, bronzen toegangsdeur met een reliëf van de ‘Blauwe Madonna’ en daar zijn ze: Shabnam, Yara, Ahlam, Elizabeth, Raghdaa en Sham. Zes reusachtige portretten van krachtige vrouwen met een indrukwekkend levensverhaal.
mujtaba-jalali-onze-lieve-vrouwetoren-tijdens-033fotostad

Mujtaba Jalali

Mujtaba Jalali en Sander Troelstra zijn twee topfotografen. De één moest vluchten uit Iran omdat het regiem niet van zijn journalistieke reportages hield. Mujtaba fotografeerde Afghaanse vluchtelingen die door de Iraanse overheid naar het front in Syrië werden gestuurd. Er werd ze weliswaar een verblijfsstatus in het vooruitzicht gesteld, maar daar heb je weinig aan als je dood bent…

Sander Troelstra

Sander Troelstra is een gelauwerde portretfotograaf uit Amsterdam. Hij heeft inmiddels vier Zilveren Camera’s binnengesleept en gisteren (15-09-2016) werd bekend dat hij ook de prestigieuze ‘Nationale Portretprijs 2015‘ op zijn dressoir mag zetten.

brochure-voorzijde-033fotostad-ruth-in-olv-toren

Voorzijde brochure expositie Ruth

Beide mannen hebben in opdracht van 033Fotostad naar een popballad van Stef Bos geluisterd. Dat lied heeft ze geïnspireerd om de Bijbelse emigrante Ruth in een hedendaags licht te plaatsen. Zes ‘nieuwe Ruth’s’ prijken nu in de Onze Lieve Vrouwetoren. Ze vertellen een verhaal van onrecht, ontbering, hoop en verdraagzaamheid.

033Fotostad

Je bent van harte welkom om de expositie ‘Ruth’ te komen bekijken. Dat kan -vanaf nu- iedere dag tussen tien en vijf. In de week van 3 oktober is de Onze Lieve Vrouwetoren een paar dagen gesloten voor technisch onderhoud, maar daarna kun je er weer naar binnen tot 16 november. Neem er even de tijd voor, want je kunt ook nog terecht op tientallen andere plekken in Amersfoort.

En als je gaat kijken, laat je dan hieronder een korte recensie achter? We zijn namelijk ontzettend benieuwd naar jouw indrukken…

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw