GO-Foto-logo-wit
Goed nieuws
2024 collage bij Goede voornemens

Gepubliceerd op

Goed nieuws! ‘t Is oudejaarsdag 2023.

50 jaar annexatie Hoogland Prins BernardVanmiddag heb ik een tijdje staan kijken bij een bizarre bijeenkomst. Stel je voor: een stel verklede, oudere mannen die grapjes voorlezen vanaf een keurig gelamineerd A4’tje. Daaromheen honderden toeschouwers die lachen, klappen en een lokaal volkslied zingen. Zo herdenken wij in Hoogland een tragische gebeurtenis van 50 jaar geleden.

Hartenpijn

Op 1 januari 1974 pakte Amersfoort grote stukken land van ons af. Dat was nodig om de stedelijke groei-ambitie waar te maken. Maar goed, wij Hooglanders, zaten dus met de gebakken peren: van een groot agrarisch gebied werden we een piepklein dorp. Onze trots was gekrenkt. Het verzet was hevig en desondanks verloren we de strijd. Dat deed pijn. Die hartenpijn tonen we iedere oudejaarsdag met humoristische speeches, samenzang en een verkleedpartijtje.

Verzetstrijders

Vandaag kwam Prins Bernard tot leven. Hij stond op een zeepkist om de gebruikelijke parade van de (resterende) verzetsstrijders uit het begin van de jaren ’70 lof toe te zwaaien. Natuurlijk werd er ook weer een krans gelegd bij ons herdenkingsmonument. Een kleine afvaardiging van muziekkorps Sint Cecilia blies daarna het verhaaltje uit.

50 jaar annexatie Hoogland

Goed nieuws

Het is idioterie, maar het heeft ook een positieve kant: wij Hooglanders voelen ons één, juist door die hebzucht van Amersfoort. ‘Verbondenheid’. ‘Sociale cohesie’. Geef het maar een naam. Op oudejaarsdag kniezen we kort en daarna gaan we gesterkt richting het nieuwe jaar.

Laten we hopen dat de rest van de wereld zich in 2024 ook weer wat broederlijker gaat gedragen.

Ik wens je veel goed nieuws!


NB: het jaartal 2024 is opgebouwd uit honderden albumhoezen die ik het afgelopen jaar plaatste op de website van platenmaatschappij Coast to Coast.

andere
verhalen