GO-Foto-logo-wit
Nieuwsplein33 gaat eindelijk los
Feestelijke opening van mediaplatform Nieuwsplein33 in Amersfoort. Met confetti, een beamerscherm en mensen achter een statafel.

Gepubliceerd op

Ik hoor je zuchten: “Guttegut Gerard met dit soort suffe foto’s sleur je geen enkele lezer je blog binnen”. Je hebt helemaal gelijk. Het is niet mijn gewoonte om je aandacht te trekken met een saai vergaderzaaltje, een confettikanon, een burgemeester, een wethouder en een beamerscherm. Toch doe ik het dit keer wel, want de aanleiding is een fantastische gebeurtenis: de feestelijke lancering van Nieuwsplein33.

“Uh, wat?”

Nieuwsplein33 is het nieuwe mediaplatform van Amersfoort en Leusden. Dat is de vroegere lokale omroep, maar dan zonder radio en televisie. Alles gebeurt online. Er gaat geen geld meer naar dure studio’s.

Nieuwsplein33 is professioneel

Het grootste deel van het budget wordt besteed aan een paar professionele journalisten. En dat merk je. De verhalen van Nieuwsplein33 zijn goed geschreven, de feiten zijn gecheckt en er zit altijd een verdiepend laagje onder het actuele nieuws.

Nieuwsplein33 is in januari dit jaar al van start gegaan, maar van een officiële opening was het nog niet gekomen. Vandaag kon het eindelijk! Het voordeel van zo’n stille lancering is dat er al een behoorlijke hoeveelheid artikelen beschikbaar is.

Je kunt Nieuwsplein33 vinden via een website, via een app en natuurlijk via de sociale media. Vooral op Instagram zie je dat er hard is gewerkt om mooi en goed voor de dag te komen.

Journalistiek voor iedereen

Laat ik je proberen uit te leggen waarom ik zo blij ben met dit nieuwe lokale initiatief.

In de eerste plaats vind ik dat Amersfoort een sterk journalistiek fundament verdient. Dat geldt wat mij betreft voor alle steden en dorpen, maar ik woon nu eenmaal hier in de ‘033-regio’.

Even puntsgewijs:

  • Goede journalistiek zorgt voor goed geïnformeerde en mondige burgers.
  • Goede journalistiek kijkt ook kritisch naar de (gemeentelijke) politiek. Noem het met Grote Woorden maar ‘de waakhond van de democratie’.
  • En goede journalistiek kan nuances aanbrengen in polariserende debatten over -bijvoorbeeld- de plaatsing van windmolens, de woningnood en dure parkeerplaatsen.

Het gaat me te ver om te zeggen dat journalistiek voor verbinding zorgt en de kloof tussen overheid en burger gaat dichten. Maar…, die kloof een beetje smaller maken, dat moet toch echt binnen de mogelijkheden liggen.

Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden en de Amersfoortse cultuurwethouder Tyas Bijlholt.
Gerolf Bouwmeester, burgemeester van Leusden en de Amersfoortse cultuurwethouder Tyas Bijlholt.

Nieuw in Nederland

OK, ik ben dus pleitbezorger voor sterke journalistiek, liefst zo diep mogelijk in de haarvaten van de samenleving. Dat lukt hier goed. Maar Nieuwsplein33 heeft meer waar ik blij van word. Het is namelijk een bovengemiddeld innovatief platform. Ik ken nog geen vergelijkbare lokale media-initiatieven in de rest van Nederland.

Je weet inmiddels dat alles online gebeurt. Je kunt al het nieuws lezen, luisteren en kijken op het moment dat het jou uitkomt. Maar er is meer. Er wordt ook samengewerkt met andere (nieuws)partijen. Zo zijn RTV Utrecht en media-uitgeverij BDU partners, net als de bibliotheek. Ook het lokale research-platform ‘De Stadsbron’ doet mee en ik verwacht dat er binnenkort nog meer geïnteresseerden gaan aanhaken.

De journalistiek bloeit weer in het hart van Nederland.


NB.: In het verleden heb ik meer artikelen geschreven over de lokale journalistiek. Je vindt ze op een andere website.

andere
verhalen