GO-Foto-logo-wit
043-2014 Behoorlijk balen
Hein Otterspeer in Thialf-stadion

Gepubliceerd op

Woensdag de 12e: Stel je bent een topsporter.

Topsporter
‘t Is een spelletje. Ik weet dat je het niet echt bent, maar beeld het je in. Je traint iedere dag ongeveer tien uur. Je negeert je vriend of vriendin, hebt nauwelijks een sociaal leven en alles wat de trainer zegt is wet. Probeer dat goed tot je door te laten dringen.

Olympische Spelen
Je hebt maar één grote wens: meedoen aan De Spelen… En dan, door een noodlottig toeval val je net buiten de boot, je plast -iets populairder gezegd- net naast de pot. Je hele droom valt in duigen. Alle moeite vergeefs. Geen Sochi, geen podiumplek, geen medaille. Niks, helemaal niks. Je bent gewoon in Nederland en moet je vrienden op de televisie volgen. Zij wel, jij niet.
Bah!

Hein Otterspeer
Marc de Hond maakt een documentaire over sporters die een hoofdrol spelen in dit scenario. Hein Otterspeer bijvoorbeeld. Hij was ons aanstormend talent op de vijfhonderd en de duizend meter. Een prachtschaatser. Door vette materiaalpech miste hij de trein naar de Winterspelen.

En daar stond ‘ie dan: in de onderdoorgang van het Thialfstadion in Heereveen: het verdriet te verbijten, de boosheid te verdrijven en z’n maten te benijden. Zo’n verhaal gaat me door merg en been. Ik was er bij. Marc had gevraagd om de tweede camera te bedienen.

Hein is een topper en nog leuk ook bovendien. Ik vind dat deze man de volgende Spelen goud moet krijgen.

Het is gezegd. Amen!

andere
verhalen