GO-Foto-logo-wit
325-2013 Mengmachine
Mengmachine

Gepubliceerd op

Donderdag 21 november: Fotograferen is romantiek. Je sjouwt wat rond met een camera, komt op leuke plekken, schiet wat plaatjes, praat met wat mensen en dan is het klaar. Dus niet!

Pas geleden had ik een opdracht in Amsterdam. Daar was een nieuwe machine gearriveerd in een high-tech fabriek en van dat apparaat moesten een paar plaatjes worden geschoten. Dat loopt altijd anders dan je hoopt, weet ik inmiddels. Allereerst bleek de leverancier de afspraak niet goed begrepen te hebben. Hij reed met z’n vrachtwagen nog ergens bij Lelystad toen ik al m’n spulletjes stond op te bouwen. De locatie was een halletje bij de achterdeur. Nijvere lieden liepen in-en-uit. M’n flitsers stonden al snel behoorlijk in de weg. Er was ook een fikse mengeling van kunst- en daglicht wat de komende fotosessie niet eenvoudig zou maken.

Enfin, uiteindelijk kwam de chauffeur opdagen. Toen bleek de machine te zijn verpakt in een solide, houten kist en vastgezet met veelduims schroeven. Ook dat bleek te tackelen. Als een sintsurprise kwam het wonderding uit de kist. Maar toen we al dat glanzende metaal eenmaal op een tafel hadden staan, bleken er zoveel vingerafdrukken op te staan dat de politie er een dagtaak aan zou hebben gehad om de boel te controleren. Gelukkig had ik m’n brillendoekje op zak en kon het Grote Poetsen beginnen. Tien vierkante centimeter poetslap en een paar vierkante meter metaal… Wil je dat eens visualiseren?!

Uiteindelijk kon ik dan gaan flitsen. Hartstikke leuk.

Eenmaal thuis moesten er zo’n tien foto’s worden ‘vrijgemaakt’. Dat wil zeggen: alleen de machine op een hagelwitte of transparante achtergrond. Dat is pas werken… Tegenwoordig worden veel foto’s opgestuurd naar India waar hele legers zitten te Photoshoppen. Het schijnt dat ze daar voor zeven Euro een fiets ‘vrijmaken’. Dat is een klusje waar ik twee dagen voor nodig zou hebben (denk aan al die spaken).

Hoe-dan-ook: vandaag ben ik lekker bezig geweest achter het beeldscherm. Zojuist heb ik de hele handel verstuurd naar de opdrachtgever. Vierkante ogen en een heuse muisarm….

andere
verhalen