Autoradio of de gladiolen | 091-2016
Autoradio. Foto van een miniatuurauto met een SD-kaart.

Gepubliceerd op

We luisteren steeds korter naar de autoradio. Dat blijkt uit onderzoek. Als je luisteraars vraagt waarom dat zo is, dan zeggen ze dat ze minder lang in de auto zitten. Dat kan best kloppen. De afgelopen jaren stonden er -dankzij de recessie- minder files. Minder mensen op de weg dus. En als je wel de weg op moest, dan was je sneller op je eindbestemming.

De magere jaren lijken inmiddels voorbij. Het tij is aan het keren. En dan is de Grote Vraag: neemt de luistertijd in de auto ook weer toe?
 
Autoradio. Foto van een miniatuurauto met een SD-kaart. Volvo C70.
 

Mobiel versus Autoradio

Ik denk dat de autoradio z’n beste tijd heeft gehad. We zullen altijd wel behoefte aan muziek en informatie blijven houden als we onderweg zijn, maar de radio krijgt steeds meer concurrentie. De telefoon is misschien wel de grootste tegenstander. Radio en het mobieltje gaan niet zo goed samen. De meeste mensen hebben immers geen behoefte aan Edwin Evers of Jurgen van den Berg tijdens het telefonisch overleg met een collega.

Telefoneren in de auto is een erg populaire bezigheid. Jammer voor de Radio….

Auto met simkaart

Maar er is meer.
Stel je nou eens voor dat nieuwe auto’s standaard worden uitgerust met een simkaart. Je krijgt dan een grote iPhone op wielen. Hoeveel mogelijkheden komen er dan binnen handbereik? Je hebt Radio 1 plotseling niet meer nodig voor je nieuwsvoorziening. Als NU.nl op je beeldscherm staat, weet je razendsnel wat er in de wereld speelt. Sky Radio is ook overbodig. Daar kun je favoriete deuntjes uit Spotify voor gebruiken.

Je kunt ook hoorspellen gaan beluisteren via Podcastprogramma’s, of de Wikipediabeschrijving laten voorlezen van steden die je passeert. Creatieve geesten zullen nog wel meer mogelijkheden gaan verzinnen.

Let wel: ik ben een groot fan van de Radio. Mijn autoradio is tien jaar oud en ik laat ‘m niet vervangen door een digitaler exemplaar. Maar dat er grote veranderingen op komst zijn, is zeker.

Sky is niet meer the limit, maar een grens die we inmiddels zijn gepasseerd.

andere
verhalen