De lavaboog en het blauwe schuim in de wasstraat (deel 2)
Wasstraat blauw schuim druppels

Gepubliceerd op

Heb je toevallig mijn merkwaardige verhaal gelezen over het gekleurde schuim in de wasstraat voor auto’s? Ik geef voor de zekerheid nog even een korte samenvatting.

Tijdens één van mijn bezoekjes aan MacCarwash zag ik dat er rood- en blauwgekleurd schuim op mijn auto werd gespoten. Die gekkigheid was nieuw en dus ging ik op onderzoek uit. Centrale vraag: waarom zit ik opeens in het gekleurde sop?

Verrassend bericht

In een mailwisseling met MacCarwash in Amersfoort en het toeleveringsbedrijf ACE Carwash Systems in Weesp kreeg ik een verrassend antwoord. Dat blauwe schuim zou bedoeld zijn om cironavirussen de das om te doen. Het bericht zag er zo uit:

Leuke vraag 😊
Is om Corona virussen te doden met speciaal licht.
Met vriendelijke groet

Ik kon nauwelijks geloven dat een wasstraat serieus doktertje wilde spelen. GGD-medewerkers poetsen toch ook geen auto’s in werktijd?! En waarom die blozende smiley? De raadsels namen alleen maar toe.

De hoogste tijd dus om op zoek te gaan naar het naadje van de kous, of beter: het kleurtje van het sop.

Het wordt alleen maar vreemder

Wasstraat borstelsDeze week kreeg ik de Eindbaas van ACE-Europe aan de telefoon. En raad eens… Het werd nog vreemder. In de eerste plaats zei de beste man niks van mijn eerdere mailberichten te weten (terwijl zijn adres toch echt in de mailwisseling stond). Maar nog verrassender: er blijkt een kern van waarheid te zitten in dat coronaverhaal.

De Directeur vond het overigens erg vervelend dat iemand het blauwe sop had gekoppeld aan coronabestrijding.

‘Fake news’, verzekerde hij mij: ‘Die extra kleurtjes in de wasstraat zijn er uitsluitend ter vermaak van u en de andere klanten. Het voegt niks toe aan de wassing, alleen aan de beleving. De poetsbeurt wordt er vrolijker van’.

Ik had inmiddels al ergens op zijn website gelezen dat de zogeheten ‘lavaboog’ (rood) en de ‘polishboog’ (meerdere kleuren) zijn bedoeld om de goedkope en de duurdere wasprogramma’s van elkaar te laten verschillen. Hoe duurder de poetsbeurt hoe fancyer de discolichten.

Uitvinders in de wasstraat

En toen… zomaar uit het niets zei de Grote Wasbaas: “We hebben het wel geprobeerd”.

Ik begreep niet meteen wat hij bedoelde, zette mijn blondste vraagstem op en vroeg: ‘Wat hebben jullie geprobeerd?’

De Wasbaas bleek een concept te hebben bedacht om met ultraviolet licht auto’s te ontsmetten. Zijn idee stond overigens volledig los van de bekende wasstraten. De noodzakelijke intensiteit van uv-licht kan namelijk zeer schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Je wilt echt niet in je bolide zitten als er een fikse injectie uv-licht wordt toegediend. De uitvinding bestaat daarom uit een afgesloten box waarin robots het interieur van auto’s met ultraviolette straling virusvrij maken.

Tijdens mijn vorige onderzoekje naar wasstraten en coronabestrijding had ik al ontdekt dat er verschillende opvattingen zijn over de effectiviteit van deze lichtmethode.

De Grote Wasbaas was echter overtuigd van zijn uitvinding. ‘Het werkte’, beweerde hij met grote stelligheid, ‘Maar we kregen het commercieel niet rond.’ En dan met berusting in z’n stem: ‘Het is geen succes geworden, mede omdat corona nu wel een beetje over is.’

Fantasierijke schoonmakers

Wasstraat zwWat is nou de belangrijkste conclusie na twee lange verhalen over het blauwe schuim in de wasstraat? In ieder geval is het gekleurde sop geen methode om het coronavirus te doden, zoals een eerder mailbericht suggereerde. De blozende smiley gaf waarschijnlijk aan dat de schrijver zich een beetje schaamde voor de flauwekul (maar dat verzin ik nu zelf).

In ieder geval wordt duidelijk dat de wasstraatwereld vol zit met fantasierijke en creatieve geesten. Die box met uv-lampen is daar een voorbeeld van, al zullen we die uitvinding (voorlopig) dus niet gaan gebruiken.

Aanvullingen van Kees

De innovatiedrang van de wasstraatindustrie wordt ook bevestigd  door Kees. Kees is een trouwe lezer van dit blog. Hij stuurde me een appje, vlak na het eerste verhaal over het blauwe schuim. Hieronder staat een bewerkte versie van zijn bericht.

He Gerard,

Ik heb met de eigenaar van een andere wasstraat gesproken. Hij is bezig om zijn bedrijf ‘fool proof’ te maken. Iedere dag moet ‘ie tientallen keren de lopende band in de wasstraat herstarten. Dat komt omdat de klanten de technische snufjes van hun auto’s onvoldoende kennen.

Zo zorgt het safety break system voor een noodstop als wasborstels te dicht bij een auto komen. Ook gaan op veel auto’s de ruitenwissers aan het werk als ze nattigheid voelen. Automatische handremmen blokkeren als een auto begint te rollen.

Kortom: de innovaties in de auto’s zorgen voor problemen op de lopende band van de wasstraat. Dat zijn ze aan het oplossen, al zal dat -naar zeggen van die eigenaar- ten koste gaan van de waskwaliteit. Als een klant klaagt over een slecht resultaat, dan krijg ‘ie gratis een tweede poetsbeurt aangeboden. Dat is goedkoper dan steeds de lopende band opstarten.

Groet,

Kees

Zo beste lezers, genoeg over wasstraten. De volgende keer weer wat kunst en cultuur (al gaan wasstraten en kunst ook prima samen).

andere
verhalen