GO-Foto-logo-wit
Het verkeerdt, een hoofd vol verhalen
Kees Aelberts Verhalen in Het verkeerdt Weg in Amerika

Gepubliceerd op

Kees Aelberts heeft een hoofd vol verhalen. ‘t Zijn net rijpe appels: klaar om te plukken en te veel om voor jezelf te houden. Daarom heeft Kees iets bedacht: hij gaat z’n levenservaringen delen met iedereen die ze wil horen. Ik mocht aanwezig zijn bij zijn allereerste podiumvoorstelling. Titel: ‘het verkeerdt!’.

Rouwdouwer en filosoof

Kees is een boom van een vent, handen als kolenschoppen en een lach die op onweer lijkt. Hij heeft een hoofd waar veel in zit. ‘t Is daarbinnen een enorme kluwen van spannende spinsels, nostalgische herinneringen, wilde gedachten, ontspruitende ideeën en fantastische filosofietjes.
 
Kees Aelberts Verhalen in Het verkeerdt
 

Danger. High voltage!

Ik ken Kees ook buiten de theaterzaal. Als je hem toevallig tegenkomt, dan vliegen de verhalen je meteen om de oren. ‘t Is alsof je met Neil Armstrong op de maan landt, naast Max Verstappen een Grand Prix rijdt en met Freek Vonk een nieuwe spinnensoort ontdekt. En dat allemaal tegelijkertijd! Als ik Kees een uurtje heb gesproken, ben ik doodop van alle energie die hij afgeeft.

Kees heeft een professional in de arm genomen die helpt bij het stroomlijnen van zijn verhalen; een heuse regisseur. Dat scheelt een hoop. Kees blijft keurig tussen de witte lijnen van de uitgezette wegmarkering. De voorstelling die ik zag, had een kop een staart en een stevig middenstuk. Er zaten grappige anekdotes tussen en een hele serie diepdenkertjes.

Verhalen vol passie

Kees presenteert zich als een hardwerkende chauffeur. Hij gaat op weg en neemt zijn publiek mee op reis. Een vrachtwagen is het vervoermiddel. We leren dat je altijd een zwembroek in je koffer moet stoppen, dan kun je op veel meer plekken douchen. Kijk, daar heb je iets aan, praktische tips voor globetrotters….

De voorstelling zit vol metaforen. De reis is vooral bedoeld om het leven gestructureerd in woorden te vatten, van voorbereiding tot eindbestemming. De basisbagage ligt vanaf het begin in de cabine, maar onderweg wordt er behoorlijk wat extra lading toegevoegd. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar de voorstelling blijft een luchtige toon houden. Het is bovendien een genot om de passie van deze man te mogen proeven.

Naakt in de volgspot

Ik heb een mateloze bewondering voor Kees. Hij durft het aan om zijn vertrouwde bestaan tussen monteurs, laders, europallets en vrachtbrieven los te laten en de spotlights op te zoeken. Gewoon omdat het kan. Zo’n eerste keer is eng. Je staat plots in je blootje op de planken.

Zo’n zwembroek komt altijd van pas….


 

NB.: Je kunt Kees ook kennen als ‘De Volvofluisteraar

andere
verhalen