Eva wil worden gezien | 097-2016

Eva wil worden gezien | 097-2016

Eva is het muurbloempje van Amersfoort. Ze heet voluit ‘Stichting Mediagroep Eemland, Vallei en Amersfoort‘ en dit jaar wordt ze vijf. Het gaat niet heel geweldig met haar. Daarom was er vanavond een gezelschap van wijze Amersfoorters bijeen om over haar voortbestaan te discussiëren.

Water aan de lippen

De geboorte van EVA -een half decennium geleden- verliep enigszins tumultueus. Ze was voorbestemd om de failliete Omroep Amersfoort op te volgen. Dat vond niet iedereen even leuk (ik druk me altijd redelijk voorzichtig uit…). Er zat veel oud zeer in de stad en EVA heeft daar duidelijk onder geleden. Het was soms hozen met de kraan open.
Eva wil gezien worden. Foto van een boot op het droge, vol met water.Eind 2016 moet er een nieuwe uitzendlicentie voor de komende vijf jaar worden aangevraagd. De hoogste tijd dus voor een grondige evaluatie en een gesprek over de toekomst van onze lokale omroep.

De bijeenkomst was georganiseerd door het PBO (programmabeleidbepalend orgaan). In dat clubje zit mijn altijd actieve oud-collega Jelle Koolstra. Het heeft Jelle behaagd om ook mij te strikken voor de avondvullende discussie.

Windvangers

De crème-de-la-crème van onze stad was aanwezig. Ik kwam hoge bomen tegen uit de politiek, de cultuur, de woningbouw, de onderwijssector, de kerken en de ondernemerswereld in Amersfoort. Met dit gezelschap zou je zelfs de hele stad kunnen redden…

Jelle is een geweldige gesprekleider. Hij hield de betogen kort en stelde scherpe vragen. Iedereen zat op het puntje van z’n stoel, zelfs de camera- en geluidsmensen, want die had Vriend Koolstra ook nog geronseld. Binnenkort is een ingedikte versie van de bijeenkomst te zien op het lokale kanaal. Laten we hopen dat het zoden aan de dijk zet.

De meeste genodigden pleitten hardop voor veel meer samenwerking in de stad. EVA zou veel profijt kunnen hebben van video’s en teksten die nu al door verschillende organisaties worden gemaakt. De aanwezigen zagen verder wel brood in een crossmediale en cross-sectorale aanpak van grotere thema’s, zoals de vluchtelingenproblematiek. Dat ‘cross-sectoraal’ was een nieuw begrip voor me. Het werd genoemd door een voormalig wethouder en het schijnt te betekenen dat je zoveel mogelijk politieke winden dezelfde kant uit moet laten waaien. Ik laat me dat nog een keer beter uitleggen.

Eva is goedkoop

Natuurlijk werd er ook zorgelijk gekeken als de te krappe budgetten van de lokale omroep aan de orde kwamen. Jelle deed z’n best om daar luchtig over te doen, maar zelfs de wethouder die een tijdje geleden eigenhandig de financiering van EVA heeft gehalveerd, zag toch wel een probleempje in de zeer knellende begroting.

Hoe-dan-ook: alle aanwezigen waren aan het eind van de avond van hoop vervuld. Het unanieme gevoel ontstond dat het goed moet kunnen komen met EVA. Ik hoop het van ganser harte, want als deze prachtige stad iets verdient, dan is het wel een sterke lokale omroep.

1 reactie on This Post

Koning
7 april 2016

Goede samenvatting, trefzeker en elegant bewoord, ook wat betreft de podiumpower van PBO-lid Jelle Koolstra

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw