GO-Foto-logo-wit
Films voor je oren
Blog Films voor je oren

Gepubliceerd op

Zo’n 2 miljoen landgenoten hebben geen idee wat een podcast is. Dat is best een grote groep als je bedenkt dat er op radio, tv en in de krant uitgebreid over het nieuwe medium wordt gesproken. In ieder radioprogramma valt het p-woord overdadig vaak en aan de talkshowtafels op tv komen podcastmakers graag vertellen over hun nieuwste verhalen. Podcasten is een hype geworden.

Stabilisatie aantal luisteraars

De belangstelling loopt de laatste maanden wel een beetje terug. Het totaal aantal luisterminuten neemt af en ook de hoeveelheid beluisterde podcasttitels wordt minder. Deskundige onderzoekers verwachten dat de groep luisteraars vanaf nu zal stabiliseren. De hype is in dit blog dus na drie regels alweer voorbij. Sorry.

Misschien vind je een paar recente cijfers wel aardig. En als je steevast gaat geeuwen van getallen, dan sla je de volgende alinea gewoon over. Ik houd het kort.

Wat zeggen de cijfers

  1. Ongeveer de helft (46%) van de Nederlanders luistert een paar keer per maand naar een podcast.
  2. Bijna net zoveel mensen (42%) helemaal nooit.
  3. De luisteraars zijn vooral hoogopgeleid (69%)
  4. en jonger dan 34 jaar (67%).
  5. 22% ziet de podcast als vervanging van radio en 9% als vervanging van boeken.
  6. De echte podcast-diehards luisteren bijna 2 uur per week, vooral ’s middags en ’s avonds.
  7. De ideale lengte van een podcast blijkt 31 minuten.

Films voor m’n oren

Mijn jongste zoon verslindt podcast-series. Hij heeft zo’n 5 uur per dag audioverhalen op z’n oordopjes. Dat is dus behoorlijk a-typisch, terwijl het verder toch een heel normale vent is. Zoonlief heeft wel een streng eisenpakket. Hij wil uitsluitend Engelstalige producties horen, het liefst gedramatiseerd en dan bij voorkeur nog sciencefiction ook.

“Het moeten films voor m’n oren zijn”, herhaalt hij telkens weer. We praten namelijk vaak over nieuwe podcasts. Héél vaak, want dat vinden we leuk!

Eén van zijn favoriete leveranciers is het Amerikaanse bedrijf QCODE. Mijn voorkeur ligt minder vast. De belangrijkste voorwaarde is dat een podcast met liefde en aandacht is gemaakt. Ik wil graag merkbare, inhoudelijke voorbereiding horen en veel deskundigheid bij de eindmontage. Met meneren of mevrouwen die een uurtje babbelen over de hoogtepunten in hun eigen (of andermans) leven heb ik helemaal niks. Dat is overigens ook a-typisch, want juist dat genre blijkt razend populair.

Tunnel bij vliegveld Soesterberg

Mag ik je aanraden om eens te luisteren naar ‘Hitler’s geheime tunnel’, gemaakt door voormalig radiocollega Marc Adriani? Marc zoekt bij het (gesloten) vliegveld Soesterberg naar een ondergrondse vluchtgang die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hebben gebouwd (of juist niet; dat is de vraag).

Het is een boeiend verhaal met goede sprekers en leuke zijsprongetjes naar geschiedenis en architectuur. De eindmix is om door een ringetje te halen. Zelfs mijn kritische zoon vond het verhaal aansprekend genoeg om er een paar uur aan te besteden.

Wat een drama

De Amerikanen en Britten zijn ons ver voor als het gaat om podcastdrama. Het aantal peperdure producties is gigantisch en meestal van sublieme kwaliteit. Mijn telg tipte ‘The edge of sleep’, een bizar verhaal over de wereldbevolking die doodgaat aan dromen. Een handjevol mensen overleeft, maar moet wel wakker zien te blijven, want slapen is dodelijk. De cast bestaat uit 30 fantastische (stem)acteurs. De eerste 8 afleveringen zijn gemaakt in 2019. Dit jaar (2022) volgt een 2e seizoen. Bovendien verschijnt er binnenkort een videovariant. Zo letterlijk hoeven ze wat mij betreft die ‘film voor de oren’ ook weer niet te nemen.

Duizenden sound samples

Speciale aandacht verdienen de sound designers Juan David Chaparro en Maria Claudia Mora. Dat duo heeft een monsterklus geklaard. In ‘The edge of sleep’ wordt met geluidseffecten een fantasiewereld gecreëerd, waar je jezelf volledig in kunt verliezen. Ik gok dat er duizenden verschillende geluidsfragmenten zijn gebruikt. Deze podcast is inderdaad een film voor je oren. Van het verhaal in ‘The edge of sleep’ word ik niet echt opgewonden, maar van het geluidstableau kan ik net zo intens genieten als van de bedreigde zwaan in het Rijksmuseum.

Van podcast naar Pasen

Zo, dat was een bruggetje naar kunst en cultuur. Het is Pasen 2022. Je wilt dezer dagen van alles weten over de Matthäus-Passion. Dat treft, want deze week hoorde ik een juweeltje uit de podcastcollectie van NRC.

De bedreigde zwaan Jan Asselijn
Jan Asselijn rond 1650

Die krant pakt het slim aan: de eigen -zeer deskundige- redacteuren worden naar de studio gestuurd om een goed verhaal te vertellen. De opname en eindmontage laat de krant over aan een professionele geluidstechnicus. ‘t Kost iets meer, maar je krijgt mooie podcasts. Check het hieronder maar eens, op eerste paasdag kan de Matthäus nog net.

Prettige Paasdagen!

andere
verhalen