GO-Foto-logo-wit
Fotofabriek levert mooi Babbelboek
Fotofabriek Babbels fotoboekje

Gepubliceerd op

Een kleine twee maanden geleden kreeg ik een lief mailtje van ene Linda. Ik kende haar niet, maar ze schreef complimenteuze woorden. Daar houd ik van. Geef mij maar veel onverwachte schouderklopjes…

Er komen wel vaker berichten binnen van onbekende vrouwen die lieve of ondeugende dingen schrijven. Meestal stuurt mijn mailprogramma ze rechtstreeks door naar de spambox. Linda weerstond de automatisering. Gelukkig!

Linda schreef liefdevol en lovend over de kwaliteit van mijn foto’s. Ze vertelde ook dat ze werkt bij Fotofabriek. Dat is een bedrijf dat allerlei fotografiegerelateerde producten maakt. Linda vroeg of ik een fotoboek zou willen maken. Gewoon om te testen. Gratis en voor niets.

Tof toch?!

Babbels in een boek

Fotofabriek Babbels fotoboekje voorkantNa nog wat mailtjes over de kaders (grootte van het boek, aantal pagina’s, etc.) ben ik aan de slag gegaan. Het leek me wel aardig om een samenvatting te maken van zeven jaar blog-activiteiten. Ik heb dus het complete archief van deze website doorgespit, op zoek naar de meest dierbare herinneringen, de leukste teksten en de mooiste foto’s. Mijn boekje moest ‘Babbels’ gaan heten, zoveel was zeker….

De verwachtingen over het eindproduct waren hoog gespannen. Fotofabriek is namelijk recent uitgeroepen (door AVROTROS Radar) tot beste fotoboekenleverancier. Dat is -vind ik- een prestatie om ‘u’ tegen te zeggen, vergelijkbaar met een etappezege in de Tour de France.

Windows en Apple

Toch ging het niet allemaal even lekker. Je moet -om te beginnen- software downloaden. Er worden allerlei ZIP-bestanden uitgepakt. Dat duurt best lang, zonder dat je kunt zien wat er gebeurt. De suggestie wordt dus gewekt dat er eindeloos veel Mb’s op je computer terecht komen. Ik kan met geen mogelijkheid ontdekken waar precies (alleen een paar kb’s in ‘Application Support’). Dat zint me niet. Ik wil weten wat er op m’n harde schijf wordt gedropt.

Verder is de software van Fotofabriek overduidelijk geschreven voor het Windowsplatform. Dat is niet erg, zolang je daar als Applegebruiker maar geen last van hebt. Dat had ik wel, want een aantal gebruikelijke toetscombinaties werkten niet, of ze deden iets anders dan ik verwachtte.

Ik geef je een voorbeeld: als ik een foto wil vergroten of verkleinen met behoud van de oorspronkelijke afmetingen, dan druk ik -normaal gesproken- op de Shifttoets en sleep met de muis de foto naar de juiste afmeting. Dat is een handeling die in je in een toekomstig fotoboek veel uitvoert, geloof me. Jammer genoeg werkt deze toetscombinatie niet in de software van Fotofabriek.

Ruzie tussen nullen en enen

Op mijn computer voerden de software van Fotofabriek en het tekenprogramma Vectr een heftige strijd. Dat denk ik tenminste. Beide gebruiken de grafische kaart en dat ging af en toe fout. Maar voordat je snapt wat er aan de hand is, had je ook de Alpe d’Huez op kunnen fietsen. Afgelopen zondag crashte de Fotofabrieksoftware zeker vijf keer. Keihard. Scherm leeg. Opnieuw beginnen. Laatste wijzigingen weg. Grrrrr.

Oh ja, de foutmeldingen zijn afschuwelijk. Als er bij Apple eens een keertje iets fout gaat, dan krijg je lekker leesbare berichtjes op je scherm. Iets als: “Oeps hier ging iets mis. Meld je probleem aub bij Apple.” Bij het Fotofabriekprogramma krijg ik codehiĆ«rogliefen voor nerds. Willie Worteltaal dus. Zoiets als dit:

Foutmelding Fotofabriek software

en dit…

Fotofabriek-foutmelding-software

Brrrr.

Magneetjes of sjablonen

En zo waren er meer onhandigheden. Het viel -bij voorbeeld- niet mee om verschillende foto’s op de pixel nauwkeurig uit te lijnen. Ik ben gewend aan die handige magnetische lijntjes waardoor een foto automatisch naar de juiste plek schiet, met van die hulpstreepjes om de plaatjes op exact dezelfde afstand van elkaar te zetten. Die optie heeft de software van Fotofabriek niet, of ik heb de mogelijkheid over het hoofd gezien. Je kunt overigens wel nauwkeurig uitlijnen, maar dat moet je dan doen door zelf de afstanden tot de randen van het blad in te vullen en da’s een heel rekenwerk als je creatieve dingen wilt doen.

Gelukkig levert Fotofabriek heel veel verschillende standaardsjablonen waar je de foto’s op kunt laten vallen en dan komt alles keurig op z’n plek. Dat zal zeker voor mensen die snel hun boek klaar willen hebben een prima oplossing zijn. Maar goed, ik moest testen van Linda en dan probeer je het onderste uit de kan te halen.

Fotofabriek Babbels fotoboekje centerfold

Mensenwerk

Na veel gezucht en gesteun ging zondagmiddag mijn digitale drukwerk uiteindelijk naar Fotofabriek. Maandag kreeg ik al een keurig mailtje van ze. Ze hadden mijn bestanden ontvangen en ergens een witrandje ontdekt. Of ik dat wel wilde?! Da’s mooi, want je krijgt op deze manier de indruk dat er ook gewone mensen (behalve Linda) bij zo’n fotofabriek werken.

Nog zo’n slimme personalisatie (al is ‘ie volledig geautomatiseerd)….
Ergens halverwege het productieproces stuurt het bedrijf een korte video. Je kunt dan bekijken hoe jouw boekcover wordt gemaakt. Ik word daar heel gelukkig van.

Nog weer twee dagen later viel het boekje van twintig bij twintig centimeter door de brievenbus. Laat ik er kort over zijn: het ziet er echt schitterend uit.

De zwart-witfoto’s hebben weliswaar een minimaal blauwzweempje, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben (testers zeuren altijd een beetje). De kleuren fonkelen (ik heb alles laten drukken op het goedkope standaardpapier!!!), de plaatjes zijn haarscherp, net als de bijgevoegde teksten. En de prijs is van Hollandse kwaliteit: je krijgt echt veel waar voor je geld. Mijn boekje telt vierentwintig pagina’s met een mooi beplakte hardcover. Daar moest ik iets meer dan 21 Euro voor betalen, inclusief verzendkosten. Da’s nog geen piek per pagina. De concurrentie kan daar een puntje aan zuigen.

Tot slot: ik heb geen gebruik gemaakt van de gratis testversie. Mijn journalistieke hart gilde om onafhankelijkheid. Daar betaal je soms letterlijk een prijs voor, maar nu weet jij in ieder geval zeker dat ik niet gevangen zat in de propagandamachine van Fotofabriek.

Conclusies over Fotofabriek:

Dik in orde:
Scherpe afdrukken van tekst en foto’s
Voldoende sjablonen voor snel en mooi resultaat
Service met echte mensen
Veel waar voor je geld

Kan beter:
Pakket niet 100% Apple proof
Foutmeldingen onleesbaar
Programma(hulp)bestanden onvindbaar


Je kunt de Fotofabriek vinden via deze twee links.
https://www.fotofabriek.nl/ en
https://www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken/

 

andere
verhalen