Golden Girls en blote billen

Golden Girls en blote billen

Eén van mijn klanten is een Vereniging van Eigenaren, ergens in het Gooi. De leden hebben besloten dat ze drie keer per jaar nieuwe kunst in de hal van hun gebouw willen exposeren. Leuke mensen dus! De komende maanden kijken ze naar twee van mijn ‘Golden Girls’. Eervol! Of in gewoon Nederlands: supertof.

Kunstzinnige twijfels

De afgelopen jaren heb ik vooral kleurrijke landschapsfoto’s aangeleverd. Dit keer wilde ik graag iets meer van mijn ‘kunstzinnige’ kant laten zien. Da’s overigens best een dingetje. Landschappen zijn veilig, maar met dit soort persoonlijke platen ga je toch een beetje met de billen bloot. Ik twijfelde echt over alles.

Perfecte techniek

Golden Girls printEén ding wist ik zeker: de technische uitvoering van de foto’s moest perfect zijn. Niemand mocht kunnen vallen over de afdrukkwaliteit, de hoeveelheid zichtbare pixels, of een onjuist kleurzweempje. Daarom heb ik meesterprinter Jos Ruijssenaars gevraagd om z’n mooiste papier en z’n beste inkt te gebruiken voor de afdrukken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het eindresultaat ziet er waanzinnig gaaf uit.

Voor de liefhebbers: de prints zijn 90×90 en afgedrukt op Canson Baryta Prestige. Het verstevigingsmateriaal aan de achterzijde is dibond.

OK, dat is de afdruk, maar hoe zit het met de fotografie?

The Golden Girls

Printer Jos had associaties met kerkelijke ikonen en met het schilderwerk van Gustav Klimt. Da’s natuurlijk mooi, maar mijn oorspronkelijk idee voor deze foto’s was toch een beetje anders. Ik wilde graag verschillende tegenstellingen in één afbeelding vastleggen. Het harde, rechtlijnige marmer tegenover de zachte, ronde vrouwenvormen. Dood tegenover levend. Koud versus warm. Diepe Gedachten dus over de Grote Thema’s…. Had je van mij niet verwacht he?!

Golden Girls basis - ©Gerard Oonk
 

Goud, marmer en vrouwen

De foto’s bestaan uit drie afzonderlijke elementen. De gouden kleur is afkomstig van een plaatje dat ik schoot in het museum Beelden aan Zee (Scheveningen). Wat je ziet is een bewogen foto met een extreem lange sluitertijd van een driedimensionaal beeldhouwwerk. De gouden kleur is geforceerd door de camera-instellingen van de witbalans.

Golden Girls marmer - ©Gerard Oonk
 
Het marmer trof ik aan op de binnenplaats van museum Petit Palais in Parijs. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen hoe de andere bezoekers hebben gekeken naar die vreemde fotograaf die een hele ochtend in de winterkou plaatjes stond te schieten. Buiten was immers alleen een uitgebloeide tuin en binnen hing Botticelli.

De twee meiden (Maura en Sophia) heb ik gefotografeerd in een Amersfoortse studio ter voorbereiding op hun modeshow.

Goed, gisteravond heb ik de twee foto’s opgehangen bij de VvE. Uiteindelijk had ik al m’n onzekerheden aan de kant geschoven en de Grote Stap naar het Kunstenaarschap moedig gezet.

Een toevallig passerende bewoonster wierp een snelle blik en zei: “Leuk! Doet me denken aan linoleum”.


Meer vrij werk.

6 reacties on This Post

Beitske
19 december 2018

Het leven van een kunstenaar gaat niet over rozen. Eehhh… linoleum ?

Gerard Oonk
20 december 2018

Zo is het Beitske! ‘t Is een keihard bestaan…

Kees
20 december 2018

De Vertoning

Kunstenaars zijn eigenzinnig.
Hun taal kan zowel on-diepgaand zijn, als andersom.
Het is aan het publiek de onzin te zien en het zinnige zich eigen te maken,
Hoe zich dat vertaalt, is de kunst.

C’est le ton qui fait la musique.

Gerard Oonk
21 december 2018

🙂 Kunstige woorden Kees! Mooi.

Hans
21 december 2018

Mooi beschreven queeste, Gerard. Prachtige tocht door onbekend gebied. I love it when a plan comes together;)

Gerard Oonk
22 december 2018

Dank Hans! 🙂

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw