GO-Foto-logo-wit
Handige Sufferdjes | 069-2016
Handige sufferdjes Kranten in Amersfoort

Gepubliceerd op

Vroeger geloofde ik onvoorwaardelijk in Trouw. “Misschien wel de beste krant van Nederland“. Daarna volgde een periode van ouwelijke overmoed met nrc•next. Ik liep tegen de vijftig dus eigenlijk was dat nieuwsblad niet voor mij bestemd, maar ja, er zat een ‘gratis’ iPad bij het abonnement. Dat was heel hip toentertijd.

Tegenwoordig neem ik genoegen met de lokale sufferdjes. Al het andere nieuws stroomt immers binnen via het web en de ether.

Handige sufferdjes Kranten in Amersfoort (1)Sigarenboer

Amersfoort heeft twee van die Sufferdjes. Iedere week valt er tenminste één op de deurmat. De andere heeft problemen met het vinden van bezorgers. Als ik die ook wil hebben (en dat wil ik), dan moet ik naar de sigarenboer, 150 meter verderop. Daar ligt altijd wel een stapeltje in het krantenrek.

Lovende persberichten

Sinds mijn betrokkenheid bij het culturele leven van Amersfoort sterk is toegenomen, wil ik de lokale nieuwsbladen absoluut niet missen. Er staat altijd wel iets in over bevriende kunstmakers, of er wordt een eigen expositie lovend besproken. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die prijzende woorden letterlijk zijn overgenomen uit het persbericht dat ik een week eerder stuurde, maar dat mag de pret niet drukken. Ik snap best dat er geen geld is voor hoogwaardige nieuwsredacties die alle binnenkomende stukkies door de journalistieke mangel halen.

Woensdag is de Grote Dag. Dan komen ze! Vandaag dus ook. Jippie!

033Fotostad

Amersfoort is hard bezig om zich te ontpoppen als serieus te nemen fotostad. Dat heb ik al wel eens vaker geschreven. Ik vind bevestiging in mijn twee lijfbladen. Zo staat op de voorpagina(!) van AmersfoortNU dat we allemaal foto’s mogen insturen van The Passion. Dat EO-spektakel strijkt neer in ons centrum op 24 maart. De winnaars van de mooiste foto’s worden voor vierhonderd Euro aangekleed door plaatselijke kledingwinkels en als het een vrouwelijke winnaar is, dan krijgt ze ook nog eens een workshop ‘Identity Styling’ aangeboden. Echt waar!

Op pagina drie komt ik die schitterende foto-expositie van Saskia Aukema tegen. Een kleine driekolommer met foto. Saskia zal tevreden zijn.

Pagina vijf lokt de lezer naar een gratis fototentoonstelling met als titel ‘Mijn Stad’. Het blijken plaatjes te zijn uit het archief van Sies Van Hintum en ze laten ‘inspirerende initiatieven over stedelijke gebiedsontwikkeling’ zien. Waarschijnlijk ook een persbericht….

Gratis en voor niets

Dan staan er op pagina zeven allerlei gezellige foto’s van lezers. Dat vult lekker en kost geen drol. De krant is creatief…

Ik sla de advertenties op de tussenliggende bladzijden even over en zie op pagina vijftien een grote aankondiging van onze eigen foto-expositie aan de Stadsring 96. Het gaat aanstaande zaterdag vast druk worden met zoveel warme aandacht.

Het laatste deel van de sufferdjes staat vol met reclames van glimmende koetsen en schreeuwende grootgrutters. Daar hoort de nobele kunst van het fotograferen inderdaad niet tussen. De kranten zijn ons welgezind. Alleen The Passion kreeg meer aandacht deze week….

andere
verhalen