GO-Foto-logo-wit
349-2013 Lefjes met friet
Lefjes met friet - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

Zondag 15 december: Een vriendin van ons schrijft lefjes. Wat??? Ja, ‘lefjes’! Dat zijn korte verhaaltjes waarin de zin van het leven in een paar woorden duidelijk wordt. Onze raison d’ĂȘtre in krachtige Hollandse regels. Bij voorkeur moet je er ook nog even over nadenken.

Lefje

Mijn vrouw verzon vandaag spontaan een lefje. Eigenlijk was het mijn schuld. Ik sprak vol passie en vuur over een nieuw hebbedingetje van Sonos, namelijk de prachtige en vrij prijzige ‘playbar’. Dat is natuurlijk zeer ongepast in een periode dat we de broekriem moeten gaan aanhalen. Dus verzuchtte vrouwlief: “We stoppen nu met hebben en we starten met zijn“. Denk daar maar eens over na….

Filosofische gedachten

Daarna zijn we uit eten gegaan. Bij de patatzaak in de Langestraat. Daar snappen ze overigens precies het evenwicht tussen ‘hebben’ en ‘zijn’. De kroonluchter staat voor het materialisme en de Vlaamse frieten voor onze basisbehoeften (vanuit de filosofische gedachte: ‘je bent wat je eet’).

Aardappeleters2014

De eettent heet Van Gogh en ze organiseren een prachtige wedstrijd, namelijk ‘De Nieuwe Aardappeleters‘. Artiest Van Gogh maakte het oorspronkelijke werk in 1885 en liet zien hoe eenvoudige mensen leefden van de vruchten van het land. Het lefje van mijn vrouw eigenlijk, maar dan een paar eeuwen oud. Enfin: die patatzaak roept hun gasten op om kandidaten op te geven voor een nieuwe versie van het oude meesterwerk. Ik ga mijn vrouw opgeven….

andere
verhalen