Station Luik – Santiago Calatravas

15 december 2012
door
in Fotografie
Geen reacties
Station Luik – Santiago Calatravas

Het station van Luik lijkt nog het meest op een reusachtig ruimteschip dat toevallig terecht is gekomen in een grote, grijze industriestad. De aansluiting met de omringende wijken is ver te zoeken. Als je de toegangstrappen van het station opstapt, loop je een volstrekt andere wereld binnen: mooi, licht, transparant en met tienduizenden verbazingwekkende lijnen.

Station Luik
Station Luik

Santiago Calatrava

De Spaanse architect Santiago Calatrava heeft station Luik-Guillemins bedacht. Ik ben diep onder de indruk van zijn creatieve vondsten. Als je rondloopt op de diverse etages, of over de perrons hoef je je geen moment te vervelen. De meeste reizigers maken plaatjes met de camera in hun mobieltje en verder zie je (amateur)fotografen slepen met grote rugzakken vol apparatuur, aangevuld met stevige statieven. Het gaat om het licht en de lijnen. Iedere hoek van de grote koepel biedt nieuwe perspectieven.

Station Luik
Station Luik

Vrouwenvormen

De bouw van station Luik-Guilemins heeft elf (11) jaar geduurd. In september 2009 vond de opening plaats. Architect Calatrava was toentertijd 58 jaar. Hij denkt bij de ronde vormen van het dak vooral aan een vrouw.

Het station is aan twee kanten open. Dat is om de stadsdelen aan weerszijden niet van elkaar te vervreemden. Calatrava zegt: "Een station moet geen barrière zijn, maar een punt van verbinding".

Station Luik
Station Luik
Station Luik

445 Miljoen Euro

Even een paar getallen: De overkapping van het station is 410 meter lang en 160 meter breed. De bouwkosten zijn uitgekomen op 445 miljoen Euro. Daarvan was 312 miljoen nodig voor de bouw van het station. De rest van het bedrag is gaan zitten in de aanpassing van de infrastructuur (het is een HSL-station).

Het hoogste punt van het station is veertig meter. Het vloeroppervlak is bijna 50-duizend vierkante meter. De belangrijkste bouwmaterialen: wit beton (begint al grijs te worden), glas, staal en Belgisch natuursteen voor de vloeren.

Station Luik
Station Luik
Station Luik

Moeite waard

Ook de toegang vanaf de snelweg is bedacht door architect Santiago Calatrava.

Ga vooral een keer kijken als je in de buurt bent. Je bent er een half uurtje mee zoet, maar het is de moeite meer dan waard!!!!

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw