GO-Foto-logo-wit
Stephan Vanfleteren – veel mooier gaat het niet worden
Stephan Vanfleteren Kollum

Gepubliceerd op

Dit wordt een kort blogje. Je hebt het binnen een minuut gelezen. Oh ja, je krijgt er zelfs een cadeautje bij. Nou ja, laat dat ‘tje’ maar weg. Je gaat echt een prachtig weekeinde hebben met dit betoverende geschenk. Fotograaf Stephan Vanfleteren speelt de hoofdrol. Nieuwsgierig? Ik leg het uit….

Vandaag mocht ik foto’s maken in het Friese Kollum. Dat ligt vlakbij Schiermonnikoog, maar dan aan de vastelandkant van het Wad. Vanuit mijn woonplaats is het twee uur rijden met de auto; vier uur als je ook weer terug wilt. Ik had dus alle tijd om een langere podcast te beluisteren.

Vanochtend heb ik snel twee audiobestanden van de website van De Morgen gedownload. De Morgen is een Belgische krant met veel online nieuws en tegenwoordig ook podcastprogramma’s. Op de website trof ik twee interviews aan met Stephan Vanfleteren, mijn favoriete portretfotograaf.

Levenswerk van beelden

Stephan Vanfleteren Gerard OonkVanfleteren exposeert vanaf vandaag in het Fotomuseum in Antwerpen met een overzicht van zijn oeuvre. Bij de expositie hoort ook een boek: ‘PRESENT’.

De podcast is een juweeltje. Er is tijd en aandacht in gestopt, plus een flinke portie liefde en professionaliteit. De interviewster (Els Maas) komt niet aan het woord. Vanfleteren vertelt solistisch zijn verhaal, afgewisseld met muziekjes, subtiele soundscapes en lange fragmenten uit zijn boek. Ik heb ademloos zitten luisteren. Mijn held is niet alleen een briljant fotograaf, maar ook een geweldige schrijver en een onderhoudende verteller. Zelfs als je niet van fotografie houdt, dan ga je dit verhaal prachtig vinden.

Vanfleteren pakt je in

Het gaat om twee afleveringen. De eerste vind je hieronder. Je hoeft alleen maar op de rode afspeelknop te klikken. Misschien vind je 30 minuten op dit moment te lang om naar te luisteren. Ga in dat geval meteen naar een minuut of zestien vanaf het begin. Daar begint een adembenemend verslag van een overval in Nairobi. En dan wil je echt alles horen, ook deel II. Dat deel heb ik hierboven verstopt onder de foto met het hoofd van Vanfleteren. Tik of klik maar eens…

Ik wens je een prettig weekeinde.

andere
verhalen