Stephan Vanfleteren – veel mooier gaat het niet worden

Stephan Vanfleteren – veel mooier gaat het niet worden

Dit wordt een kort blogje. Je hebt het binnen een minuut gelezen. Oh ja, je krijgt er zelfs een cadeautje bij. Nou ja, laat dat ‘tje’ maar weg. Je gaat echt een prachtig weekeinde hebben met dit betoverende geschenk. Fotograaf Stephan Vanfleteren speelt de hoofdrol. Nieuwsgierig? Ik leg het uit….

Vandaag mocht ik foto’s maken in het Friese Kollum. Dat ligt vlakbij Schiermonnikoog, maar dan aan de vastelandkant van het Wad. Vanuit mijn woonplaats is het twee uur rijden met de auto; vier uur als je ook weer terug wilt. Ik had dus alle tijd om een langere podcast te beluisteren.

Vanochtend heb ik snel twee audiobestanden van de website van De Morgen gedownload. De Morgen is een Belgische krant met veel online nieuws en tegenwoordig ook podcastprogramma’s. Op de website trof ik twee interviews aan met Stephan Vanfleteren, mijn favoriete portretfotograaf.

Levenswerk van beelden

Stephan Vanfleteren Gerard OonkVanfleteren exposeert vanaf vandaag in het Fotomuseum in Antwerpen met een overzicht van zijn oeuvre. Bij de expositie hoort ook een boek: ‘PRESENT’.

De podcast is een juweeltje. Er is tijd en aandacht in gestopt, plus een flinke portie liefde en professionaliteit. De interviewster (Els Maas) komt niet aan het woord. Vanfleteren vertelt solistisch zijn verhaal, afgewisseld met muziekjes, subtiele soundscapes en lange fragmenten uit zijn boek. Ik heb ademloos zitten luisteren. Mijn held is niet alleen een briljant fotograaf, maar ook een geweldige schrijver en een onderhoudende verteller. Zelfs als je niet van fotografie houdt, dan ga je dit verhaal prachtig vinden.

Vanfleteren pakt je in

Het gaat om twee afleveringen. De eerste vind je hieronder. Je hoeft alleen maar op de rode afspeelknop te klikken. Misschien vind je 30 minuten op dit moment te lang om naar te luisteren. Ga in dat geval meteen naar een minuut of zestien vanaf het begin. Daar begint een adembenemend verslag van een overval in Nairobi. En dan wil je echt alles horen, ook deel II. Dat deel heb ik hierboven verstopt onder de foto met het hoofd van Vanfleteren. Tik of klik maar eens…

Ik wens je een prettig weekeinde.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw