Category

Storytelling

Mensen maken musea (en andersom)

Museum Voorlinden Martin Creed Cheese Mensen maken musea

Mijn maximale doorlooptijd van een museum is een uur. Meer trek ik niet. Dat heeft alles te maken met het aanbod. Het aantal prikkels is te groot. Mijn hoofd zit na zo’n drie kwartier tjokvol. Op dat moment begin ik te zoeken naar de bordjes met het woord ‘uitgang’. Het is mooi geweest. Heel mooi meestal.

No Comments

Brons van de Nederlandse Fotobond

Coverfoto bij verhaal Fotobond Abdij Egmond

Vandaag mocht ik een prijsje ophalen bij een fotowedstrijd. De Nederlandse Fotobond had alle aangesloten fotografen opgeroepen om hun topstukken in te sturen.

Uiteindelijk zijn er 1.261 foto’s in de mailbox van de Bond gevallen en de beste vijftig kregen kwalificaties als ‘brons’, ‘zilver’ en ‘goud’. Deze vijftig hoogst gewaardeerde foto’s zijn vanochtend besproken in de theaterzaal van Rijen.

5 Comments

Door het vuur voor een beetje cultuur

Door het vuur voor cultuur copyright Gerard Oonk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Winston Churchill het advies om te bezuinigen op cultuur. Met het vrijgekomen geld konden dan extra bommen en granaten worden gekocht. Churchill weigerde pertinent en sprak de onsterfelijke woorden:

Als we de cultuur opheffen, waar vechten we dan voor?

Prachtig toch?! Zelfs als je de man niet kent, ga je ogenblikkelijk van hem houden.

No Comments

Klooster! komt ieder kwartaal

Klooster! is een groot succes geworden. De eerste editie van de kloosterglossy (voorjaar 2017) is bijna twintigduizend (20.000 !!!) keer verkocht. Dat is best een uniek resultaat in de huidige tijdschriftenmarkt. Het zegt iets over de behoefte aan mooie verhalen over rust, stilte en bezinning.

Misschien zijn we met z’n allen stiekem ook wel benieuwd naar het leven van monniken en nonnen. Wat doen die mensen de hele dag? Waar vullen ze hun uren mee? En hoe ziet de binnenkant van zo’n abdij er eigenlijk uit?

No Comments

Volvo klassieker in het Autotron

Volvo Klassiekers in het Autotron 1

Vrijwel ieder jaar rond deze tijd rijd ik naar het Autotron in Rosmalen. Ik bezoek daar een paralel universum gevuld met oude mannen die baltsen rond hun Grote Liefdes. Het bijzondere spektakel heet de Volvo Klassieker Beurs. Het is heerlijk om er rond te dwalen.

De vloer staat vol tentjes met schaalmodellen, roestige knalpijpen en zachte poetsdoekjes. Daartussen lopen loerende kerels. Ze gluren begerig naar glimmende buitenspiegels en originele vloermatten. Je moet het hebben meegemaakt om de sfeer van de bijzondere samenkomst een beetje te begrijpen. ‘t Voelt vervreemdend en toch vertrouwd.

No Comments

AmersfoortKiest voor burgers, politiek en mediamakers

AmersfoortKiest Koppelpoort

We zitten boven een vestiging van de Copyshop in een soort huiskamertje. De ruimte biedt net voldoende plek aan ongeveer vier personen. Wij zijn er vanavond met z’n vijftienen. Het is er donker, benauwd en krap. En het zindert. De stoelen en banken komen waarschijnlijk uit een kringloopcentrum. Overal staan koffiekopjes en onze opgewonden stemmen maken een gesprek onmogelijk. Op zo’n hoge statafel die je van recepties kent, zoemt zacht een beamer. Hier staat iets te gebeuren. Spanning en nieuwsgierigheid strijden om voorrang. We zijn met z’n allen getuige van een geboorte. De nieuweling heet AmersfoortKiest.

4 Comments

Vakantieverhaal – foto’s zijn verraders

Vakantieverhaal in Frankrijk - Goudgele graanvelden

Dit wordt een vakantieverhaal dat iedereen kent. Je gaat op reis en laat je verrassen. Het gaat immers om nieuwe ervaringen en gedenkwaardige indrukken. Je wilt je vrij voelen van de vaste gewoonten. Soms, heel soms, heb je een tegenvallertje. De auto lekt olie, de muggen zijn agressief, of een pan pasta kookt te lang. Om van erger maar te zwijgen.

Wij hadden dit jaar last van verraderlijke foto’s.

No Comments

Over opruimobsessie en poetsparanoia

Opruimobsessie aan het zwembad van Casa el Zorro

Twee keer per jaar overvalt me een opruimobsessie. Het gebeurt steevast in de kerstvakantie en net vóórdat de zomervakantie begint. Mijn kantoor moet dan per se schoon en proper worden. De gedachte is dat ik daarna (vanaf 1 januari, of bij de nazomerse doorstart van de BV Nederland) weer helemaal fris aan de slag kan gaan.

No Comments

Over de vrije jongen en de loonslaaf

Spinnenweb over de vrije jongen en de loonslaaf

Al ruim drie jaar vragen mensen regelmatig of ik terugverlang naar mijn oude baan. Het antwoord is ‘nee’. Voor geen meter. Het leven als vrije jongen bevalt me prima.

Natuurlijk zijn er wel een paar kleine rimpeltjes in het nieuwe leven. Geloof me: die wegen ruimschoots op tegen de diepe sporen die MT-vergaderingen trekken.

Het riante maandsalaris mis ik soms. De zekerheid is weg dat je inkomen iedere 27ste van de maand om drie over half twaalf wordt overgemaakt. Nu zijn er klanten die een half jaar en twee herinneringen nodig hebben om bij te dragen aan de hypotheekaflossing. ‘t Is even wennen…

No Comments

Lang leve de schrijverij

Novice Broeder Michael in abdij van Egmond - Schrijverij in de Kaarsenmakerij

Jij, de trouwe volger van deze verhaaltjes, hebt waarschijnlijk gedacht dat mijn woordenstroom was opgedroogd; dat de tropische temperaturen van de laatste weken al mijn letters hadden verdampt. Het tegendeel is waar. Ik was juist enorm aan de schrijverij.

No Comments