J.J. Viottastraat 36

J.J. Viottastraat 36

Begin 2015 vroeg filmmaker Deborah van Dam of ik de tekst wilde schrijven voor een bijzondere documentaire.

Het verhaal gaat over een prachtig huis in Amsterdam (J.J. Viottastraat 36) waar in de jaren ’20 van de vorige eeuw een welgestelde Joodse familie woonde. Na de oorlog is niemand teruggekeerd. Alle gezinsleden zijn omgekomen in de jaren tussen 1940 en 1945; een vader, moeder en drie jonge dochters.

De film is gemaakt voor een expositie en nog nooit vertoond via een openbaar kanaal. Gelukkig heeft Deborah het eindresultaat op haar eigen website gezet.

Als je ooit nog eens ergens een half uurtje over hebt, ga er dan eens voor zitten. Zo’n intiem familieportret maakt in alle omvang duidelijk hoe bizar die vijf oorlogsjaren zijn geweest, hoeveel geluk er is vernietigd, hoeveel levens er zinloos verloren zijn gegaan.

Werkwijze: klik/tik op de omkaderde tekst hieronder, scroll op de nieuwe website iets naar beneden tot je de film ziet. En dan geluid aan en zoeken naar de afspeelknop… playbutton icoon

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Alles wat je altijd al wilde weten over een goede profielfoto

Erik Zoomers (webdeskundige) en Gerard Oonk (fotograaf) duiken in de wereld van de profielfoto. Waar moet je op letten en wat kost een goed portret? Lees hun mailwisseling.

Recente berichten
Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info