GO-Foto-logo-wit
The Passion is pure emotie | 083-2016
The Passion Amersfoort TV-crew breed

Gepubliceerd op

The Passion komt naar Amersfoort. Morgenavond is het feest in de stad. De lokale kranten zijn er al weken vol van. De sociale media beginnen zich nu ook te roeren. En hoe!

Even voor de onwetenden: The Passion is een TV-spektakel gebaseerd op het Bijbelse lijdensverhaal. Het concept is vrij simpel. Stel je een soort musical voor met een een stuk of twaalf liedjes en een verteller die het allemaal mooi voordraagt. Af-en-toe wordt die structuur onderbroken door een interviewster die aan gescreende passanten vraagt waarom ze achter een groot lichtgevend kruis aanlopen. That’s it.

Bolsius prijst The Passion

Burgemeester Bolsius verwacht ruim twintigduizend bezoekers. Dat is goed voor de stad. De aanwezigheid van de TV-ploeg is ook al zo fijn. Ik had vanmiddag een erg prettige lunchafspraak in een restaurant dat net naast de set ligt. Daar hebben ze al een week tientallen decorbouwers, cameramensen en technici over de vloer die ontbijten, lunchen en dineren. Morgenavond zit de tent zelfs afgeladen vol met ruim driehonderd medewerkers en figuranten van The Passion. De eigenaar van het restaurant is buitengewoon in z’n nopjes, net als de burgemeester dus.

The Passion Amersfoort TV-crewBedenkingen

Er zijn ook stadsgenoten die het absoluut niet zien zitten. Deze criticasters vinden het zonde van ons belastinggeld, zijn chagrijnig over afgezette wegen en mopperen hardop over de kwaliteit van de artiesten. Ze schrijven venijnige blogs en posten eindeloos veel f•cks en gvd’s op Twitter en Facebook. The Passion raakt blijkbaar aan onze primaire emoties.

En dan is er ook veel bezorgdheid over de veiligheid van het evenement. In vakjargon zal het wel ‘high-risk‘ heten: een live TV-show over religie met tienduizenden bezoekers die zich verdringen op een groot plein. De schrik van de aanslagen in Brussel zit er goed in en de plaatselijke autoriteiten bezweren ons dat de politie extra oplettend zal zijn. Daar hoort tegenwoordig achteraan gezegd te worden ‘zowel zichtbaar als onzichtbaar‘. Nou, dat zinnetje heb ik vandaag tenminste tweeëndertig keer gehoord.

The Passion Amersfoort David GrifhorstDe regisseur

David Grifhorst is de regisseur. Ik bewonder die man. Hij behoort tot de absolute wereldtop, maar dan zonder kapsones. Tijdens zijn werk is ‘ie snel, duidelijk en creatief. Op straat goedlachs, vriendelijk en benaderbaar. Een paar dagen geleden zat ‘ie in Amerika nog achter de regietafel, vandaag in Amersfoort. Daar houd ik van.

The Passion zorgt voor emotie, variërend van frustratie tot adoratie. Als Radio- of TV-programma’s de tongen in beroering brengen, dan vind ik ze bij voorbaat geslaagd. Van mij mag The Passion dus blijven, maar volgend jaar gewoon weer in een andere stad.

The Passion Amersfoort Jezus repeteert.The Passion Amersfoort. Overzicht decor.The Passion Amersfoort. Totaal overzicht bij nacht.

#Amersfoort #ThePassion

andere
verhalen