Waargebeurde sprookjes voor je oren

Waargebeurde sprookjes voor je oren

Annick is de eindbaas van de podcast-afdeling bij BNR Nieuwsradio. Ze belde een tijdje geleden en vroeg of ik het leuk zou vinden om een serie van twaalf waargebeurde sprookjes op te nemen. Iets met kunst, museumzalen en spannende veilingen. Het is een understatement als ik zeg dat Annick m’n belangstelling had gewekt. Sterker nog: ik had de neiging om nog voor het einde van haar uitleg heel hard ‘Ja, ik wil’ te schreeuwen.

Laat ik beginnen met een korte beschrijving van het concept….

Illusie

Soms is het verhaal over de koop van een kunstobject minstens net zo uniek als het voorwerp zelf. De Vereniging Rembrandt (een club die steun verleent bij kunstaankopen door Nederlandse musea) wil een aantal van die bijzondere verhalen laten horen. Dat gebeurt met een serie van twaalf ‘podcasts’. Geen beeld dus, alleen geluid. Jouw visuele fantasieën kunnen helemaal hun eigen gang gaan…

Sprookjes

De afzonderlijke delen duren ongeveer een kwartier en de vertelling vindt plaats in een sfeervol geluidsdecor met een sprookjesachtige verteltrant.

Inmiddels heb ik drie van dit soort verhalen gemaakt. Het begint allemaal met een zoektocht op internet naar informatie over het kunstvoorwerp. In de krochten van het wereldwijde web blijken gelukkig veel bruikbare wetenswaardigheden beschikbaar.

Script

Er ontstaat dan langzaam een grove structuur van het uiteindelijke verhaal. Die grote lijnen vertaal ik naar een soort scenario. Vervolgens zoek ik mensen die details kunnen duiden. Hun toelichting neem ik op en gebruik ik als verdieping in de podcasts.

Daarna nemen Annick en ik de vertelling op. Aan het eind van dat hele proces leg ik -in mijn thuisstudio- alle puzzelstukjes in elkaar. Het is een feest om dit soort klussen te mogen klaren. Ik doe nog steeds iedere ochtend een vrolijk dansje rond de tafel. Echt waar!

Eénmaal, andermaal

Als je de eerste delen van de serie ‘Eenmaal, andermaal’ wilt beluisteren, download dan de app van BNR, of ga naar BNR.nl/podcast/eenmaalandermaal.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw