GO-Foto-logo-wit
007-2012 De beste camera heb je bij je
De beste camera heb je bij je - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

Ik rook en beweeg te weinig. De zin zou overigens beter zijn in deze volgorde: ik beweeg te weinig en ik rook. Hoe-dan-ook: er zijn nog geen vaste plannen om daar verandering in aan te brengen, wel voldoende schuldgevoelens en zo. Toch heb ik me dit jaar iets voorgenomen waar ik eigenlijk al weer spijt van heb. Het heeft (ook) met discipline te maken. Dat vereist wat uitleg.

Onder fotografen wordt de volgende one-liner vaak gebruikt: “de beste camera is de camera die je bij je hebt”. Ik heb drie bruikbare camera’s in bezit en één oude iPhone 3G. De drie goede apparaten liggen de laatste tijd veel thuis en noodgedwongen maak ik dan af-en-toe met de telefoon wat plaatjes. Dat valt altijd tegen.

Nu is het voornemen om altijd een goede camera bij de hand te hebben. Dat moet je dan gestructureerd aanpakken, vind ik. Op mijn TO DO-lijstje van 2012 staat daarom dat ik iedere dag een foto maak en die publiceer op deze website. Dat laatste werkt als sociale controlemiddel dankzij al die tienduizenden bezoekers…:-). En die kijkers wil ik niet teleurstellen met slecht belichte en grofkorrelige prentjes. Dus één van de goede toestellen moet altijd bij de hand zijn.

Nou valt het ernstig tegen om iedere dag een foto te maken. Op m’n werk wil ik niet steeds met een fototoestel rondlopen en in deze tijd van het jaar is het donker als ik van huis ga en donker als ik thuis kom. Aan flitsen heb ik ook een bloedhekel. Kortom: wanneer maak je dan die zelf verplichte foto’s? Daar komt nog bij dat het in creatieve zin ook een stevige opgaaf is om iedere dag iets leuks, moois, opvallends, of geks te fotograferen.

De eerste week van januari ging nog wel. Ik had nog vrij en dus wat meer tijd om met mezelf te brainstormen, of -domweg- met voldoende licht naar buiten te gaan. De komende weken wordt het afzien, dat weet ik nu al.

Speciaal voor de lezers van dit blog verklap ik een truc. Ik maak ook een paar tijdloze beelden die ik op licht- en creatiefloze dagen kan inzetten. Zo kwam ik in de parkeergarage van m’n Grote Baas het volkswagenbusje van Yvon Jaspers (Boer zoekt vrouw) tegen. Dat is tijdloos en dus ook inzetbaar tijdens mindere momenten. Datzelfde geldt voor een nieuwe bureaustoel die ik vandaag heb gekocht. Goed verhaal trouwens: het is een tweedehandsje voor €69,00, maar wel mooi van de firma Kusch+Co. Naar verluidt, ligt de nieuwprijs ergens rond de €1.300,00. Oh, je moet eens weten hoe lekker ik zit…

 


Dit artikel is eerder gepubliceerd op mijn oude website.

andere
verhalen