GO-Foto-logo-wit
008-2012 Transparante computer

Gepubliceerd op

‘t Is 8 januari en ik geloof niet dat we deze winter al serieuze temperaturen onder het vriespunt hebben gehad. Min twee was waarschijnlijk het absolute dieptepunt en dat terwijl er een ‘horror winter’ was voorspeld door een Britse meteoroloog.

Overigens gaat het wel stevig tekeer in Scandinavië en de Alpen. Wij vallen in Nederland tussen wal en schip en zijn een soort neutraal gebied. Vandaag was het een graad of zeven en mistroostig grijs. Ik ben maar binnen gebleven en heb me gestort op Photoshop. Van dat programma gebruik ik waarschijnlijk niet meer dan 10% van de mogelijkheden. Vaak kom ik bij de afwerking van foto’s niet eens buiten (het fantastische) Aperture. Vandaag was er alle tijd om een beetje te oefenen.

Ooit zag ik een fotografisch geintje waarbij het scherm van een computer doorzichtig was gemaakt. Je zag alles wat er achter de computer stond. Eigenlijk een heel simpel grapje waar je maar twee foto’s voor nodig hebt: één met een laptop en één waar de laptop is verdwenen.

Het is de bedoeling dat je het blauwe vlak in de foto met de laptop verwijderd en de plaatjes achter elkaar in Photoshop legt. Klaar ben je. Nou ja, niet helemaal, want de selectie van het blauwe scherm valt nog lang niet mee. De details aan de onderkant (het Apple Dock) en de icoontjes op het bureaublad raakten bij mij vervormd. Het zag er echt niet uit.

De meest beschadigde onderdelen heb ik apart losgeknipt uit de originele foto en keurig bijgeplakt in een extra laag. Daarna is er nog een transparant laagje blauw toegevoegd om de suggestie te wekken dat je naar een beeldscherm kijkt. Tot slot heb ik in Aperture de helderheid, het contrast en de scherpte nog wat opgeschroefd.

Het eindresultaat ziet er dan zo uit.

andere
verhalen