GO-Foto-logo-wit
019-2016: Zwanen en bananen
Zwanen in de Eempolder breed

Gepubliceerd op

Dinsdag 19 januari 2016
Na een drukke dag in Amsterdam draai ik graag bij Baarn van de A1 af. Het laatste stukje naar huis voert dan door de Eempolder. De uitgestrekte weilanden en de grazende vogels hebben een onwaarschijnlijke aantrekkingskracht op me.

In deze periode van het jaar struikel je over de zwanen. Er zitten duizenden van die grote, witte joekels op de akkers. Echt een indrukwekkend gezicht. Je kunt het hele schouwspel vanaf de snelweg bekijken. De vogels raspen met hun snavels over het bevroren gras en plukken wat aan hun veren. Verder niks. Twee maanden lang.

Zwanen in de EempolderIn een ver verleden heeft een toenmalige werkgever wel eens gevraagd waarom die zwanen nou juist voor de Eempolder kiezen. Is dat domweg traditie van die beesten, of is er iets bijzonders wat ze trekt? Een latere collega-met-een-groot-hart-voor-vogels heeft vervolgens onderzoek verricht en is op zeer bijzondere feiten gestuit.

De Kleine Zwanen

Het blijkt dat de Kleine Zwaan graag op deze landerijen langs de A1 bivakkeert. Dat schijnt best een bijzondere zwanensoort te zijn die niet heel veel voorkomt in Europa. Sterker nog: ongeveer tien procent van de totale populatie zit dus gewoon hier, tussen Hilversum en Hoogland-West. Ik zuig dat niet uit mijn duim, want er is betrouwbaar bewijsmateriaal. Vrijwilligers van het IVN (dat is een stichting die zich met natuureducatie bezighoudt) komen iedere maand even tellen.
Ik citeer een stukje uit hun rekenschriftjes:

We zien dat in de jaren zeventig er maar weinig Kleine Zwanen gezien werden. In de jaren tachtig namen de aantallen toe, en in de eerste helft van de jaren negentig is er een maximum. In die periode waren er regelmatig meer dan duizend Kleine Zwanen tegelijk in de polder aanwezig. Het maximum was in februari 1993 toen er 1332 Kleine Zwanen waren. Daarna namen de aantallen sterk af, de laatste jaren lijken ze te stabiliseren.

Behalve die Kleine Zwanen zijn er dus ook nog andere typenummers van hetzelfde merk. Ik noem in dit verband de Knobbelzwaan en de Wilde Zwaan! Vooral die laatste blijkt makkelijk te verwarren met de Kleine Zwaan. Gelukkig helpt een IVN-vogelspotter ons uit de brand.
Nog maar een citaat.

Kleine zwanen zijn net een stel kinderen op schoolreisje, zo druk zijn ze. De wilde zwanen hebben meer iets van deftige schoolmeesters die ze begeleiden. U mag er voor u zelf natuurlijk ook wat anders van maken. Kleine zwanen wauwelen en wilde zwanen roepen, dat is het verschil! Ik geef u de ezelsbruggetjes waar ik zelf ook veel aan heb.

Tot zover de reisleider van het IVN. Resteert wel de vraag waarom die bijzondere vogels in zulke grote zwermen hier in een weiland gaan zitten. Ik moet nu een beetje gaan fantaseren omdat het noeste researchwerk van de collega-met-een-groot-hart-voor-vogels geen sluitend antwoord geeft. Naar alle waarschijnlijkheid is het zo dat de trekvogels oorspronkelijk naar de randmeren kwamen omdat er in het lage water allerlei lekkernijen groeiden. Door de toenemende watervervuiling vonden ze steeds minder van die planten en zijn de zwanen overgestapt op gras, letterlijk en figuurlijk. Maar ik ruil mijn inzichten graag tegen betere.

Toch nog bananen

Dan nog even die bananen uit de kop van dit artikel.
Vandaag zat ik bij een grote opdrachtgever die twee keer per week vers fruit laat neerzetten voor al het personeel. Op strategische punten staan dan kratten met appels, peren, mandarijnen, sinaasappelen, lychees en bananen. Als de bodem in zicht komt, dan liggen er educatieve foldertjes ter leering ende vermaak. Ik draag die kennis graag over. Opnieuw een citaat:

Ochtendhumeur? Eet een banaan. Deze fruitsoort bevat het mineraal Potassium, dat de hartslag normaliseert, zuurstof naar de hersenen stuurt en de waterbalans van het lichaam regelt.

Dat is mooi natuurlijk. Jammer genoeg waren de bananen al op toen ik vanochtend langs een fruitkist liep. Maar belangwekkender was dit nieuwtje:

Wist je dat je een bananenschil kunt gebruiken om je schoenen te poetsen?

Zo zie je maar: je wordt een stuk wijzer van dit blog…..
_______

Glenn Frey R.I.P.

Vandaag heb ik de hele dag vergaderd bij een grote nieuwsorganisatie, maar ‘t is me helemaal ontgaan dat Glenn Frey ons definitief heeft verlaten. Ik zie het nu pas, bijna een dag later. Potverdorie, dat is een fikse deuk in mijn gemoed. Ik hield van zijn muziek en z’n stem. Nooit meer nieuwe nummers van de oorspronkelijke Eagles. Dat wordt wennen.

andere
verhalen