GO-Foto-logo-wit
20 jaar Cappuccino in één smaakvolle podcast

Gepubliceerd op

Vandaag kreeg ik het onderstaande persbericht. Je hoeft het niet te lezen, want het hele verhaal is ook terug te luisteren in het bijgevoegde audiobestand (hierboven op het witte ► driehoekje klikken en het geluid aanzetten). Ik heb het over een echte ‘must-listen‘. Collega Bert Kranenbarg heeft namelijk een buitengewoon smaakvolle podcast gemaakt over 20 jaar Cappuccino. Ik zou het zelfs willen bestempelen als een ‘magistraal monumentje‘ (soms moet je het wat dik aanzetten).

Voor mij kleven er herinneringen van onschatbare waarde aan dat legendarische radioprogramma. Souveniertjes van het geheugen met veel blije gezichten en ook een Grote Traan. Enfin, je gaat het allemaal wel horen. Veel luisterplezier.

 

Persbericht KRO-NCRV

Bij de start van de nieuwe Radio 2 in 1995 kreeg de zender ook een nieuw zaterdagochtendprogramma: ‘Cappuccino’ van 9 tot 12 uur bij de NCRV. Sjors Fröhlich presenteerde dat in eerste instantie met Karin de Groot en met Rik Felderhof. Maar in de definitieve vorm presenteerde hij het alleen en werden de spontaan inbellende luisteraars een roemrucht onderdeel van het programma dat is uitgezonden van 1995 tot 2014.

Naast de luisteraars aan de telefoon waren andere vaste ingrediënten het lied ‘Zaterdag’ van Bløf, iedere week de Beatles, pittige gesprekken over niet-alledaagse onderwerpen en ‘de week van Felix Rottenberg’.

Als gevolg van stemproblemen was Sjors vanaf halverwege 2007 niet meer te horen in ‘Cappuccino’. In december 2008 stopte hij definitief als presentator. Het programma werd daarna door verschillende andere presentatoren overgenomen.

Foto: Bert Kranenbarg

In het kader van ‘100 jaar radio’ praat Bert Kranenbarg uitgebreid met Sjors Fröhlich en medebedenker/eindredacteur Gerard Oonk over de geboorte van Cappuccino en over het geheim achter het grote succes van het radioprogramma. Waarom was het zo moeilijk om iets goeds te bedenken voor de zaterdagochtend? Hoe zorg je ervoor dat inbellende luisteraars niet saai zijn om naar te luisteren en geen misbruik maken van de open lijn? Wie is Martin ‘hartelijk zaterdag!’ ook alweer? Wat deed PvdA-voorzitter Felix Rottenberg in het NCRV-programma als vaste columnist? Waarom ging ‘Cappuccino’ nog jaren door nadat de architect van het programma noodgedwongen moest stoppen met presenteren? En hoe gaat het nu met de stem van Sjors Fröhlich?

Natuurlijk zijn er ook veel fragmenten uit ‘20 jaar Cappuccino’ te horen.

Iedere donderdagmiddag viert ‘Bert op 5’ op NPO Radio 5 de verjaardag van de radio. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat het eerste radioprogramma in Nederland werd gemaakt. Daarom staat ‘Bert op 5’ wekelijks stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ‘Met het oog op morgen’, ‘De toestand in de wereld’ (door mr. G.B.J. Hiltermann), ‘Raden maar’ en ‘De Stemband’ (met Kees Schilperoort) en ‘Echt oude radio’ met mediahistoricus Bas Agterberg van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Alle portretten zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl en de bekende podcastkanalen.

‘Bert op 5’ over ‘Cappuccino’, donderdag 27 juni 2019, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

Sjors Fröhlich & Bert Kranenbarg

andere
verhalen