GO-Foto-logo-wit
Apple Cars from Cupertino | 109-2016
Apple Cars from Cupertino

Gepubliceerd op

Komen wespen op een bloemetjesjurk af?
Waarom is de zee zout; al het water dat er in stroomt is immers zoet!
Waar komt de naam ‘huzarensalade’ vandaan? Die koene kerels hadden toch andere dingen aan hun hoofd dan groene blaadjes snijden?

Het zijn zomaar vragen die wel eens in me opkomen. Vandaag kwam daar een nieuwe bij.

Apple Cars from Cupertino.Nut en noodzaak

Waarom bouwt computerfirma Apple een elektrische auto? ‘t Klinkt misschien gek, maar bij die vraag had ik nog nooit stilgestaan. Tot vanochtend!

Laat ik je een beetje meenemen op de golven van mijn gedachten.

We hebben twee auto’s voor de deur staan. De eerste is een klein, zwart scheurmonster. Het is een dieseltje uit de tijd dat sjoemelsoftware nog niet was uitgevonden. Dat gifkikkertje is zo razendrap dat ik er een nieuwe BMW bij het verkeerslicht makkelijk uit rij.

De tweede is een dikke patserbak voor een man in de menopauze. Het ding is net zo traag als z’n bestuurder, maar het dak kan er wel van af. En dat is bij de eigenaar zelf al te lang geleden.

Op beide auto’s ben ik een beetje verliefd. Ik dicht ze de eeuwigheid toe, eindeloos veel tonnen op de teller en nooit een butsje in de lak. De werkelijkheid is natuurlijk anders. Ook deze twee krasse karren moeten af-en-toe naar de garage.

3G van Apple

En daar komt de Apple-auto in beeld.

Apple Cars from CupertinoKijk: Apple is natuurlijk fantastisch met software. Het mediacenter in hun auto’s zal geweldig zijn, net als het navigatiesysteem. En ik heb ook geen enkele twijfel over de bestuurloze betrouwbaarheid. Dat kunnen die knappe koppen in Cupertino prima uitvogelen. Maar hoe gaan ze dat doen met het onderhoud van al die uiterst veilige en milieuvriendelijke autootjes?

Gaat Apple overal Grote Glazen Garages (een soort 3G-netwerk) bouwen? Want zelfs hún voertuigen zullen in revisie moeten, al was het maar voor een software-update. Gaan we wereldwijd allemaal Applemonteurs treffen, niet achter de Genius Bar, maar onder de Genius Car? Het lijkt me een heel gedoe om dat voor elkaar te krijgen…

Tim Cook heeft ooit gezegd dat Apple streeft naar maximale mobiliteit en dat de auto daar het ultieme voorbeeld van is. Maar heeft Tim daar ook smeerputten, bandenwisselaars en uitlijningsexperts bij in gedachten? Zou hij denken dat zijn club met marketinggoeroes en computernerds in korte tijd de verfijnde infrastructuur van Ford, Mercedes of Volvo kan kopiëren. Of heeft Onze Man in Silicon Valley een heel ander toekomstscenario?

Eén ding is zeker: hij zal langer over die vragen hebben nagedacht dan ik. Tim: “Hoe zit het met die bloemetjesjurk?”


NB.: Die prachtige bolide met vleugeldeur is absoluut GEEN Apple Car. Het is een prototype van een Volvo, een studiemodel.

andere
verhalen