GO-Foto-logo-wit
Dagfoto 037-2010
Dagfoto 037-2010

Gepubliceerd op

De bovenmeester van de Fotoschool heeft zijn tweede opdracht meegegeven. We mogen plaatjes maken met de flitser.

Ik heb zo’n opzetkastje altijd een onding gevonden, behalve overdag als er -bij stevig tegenlicht- een lichtje van de voorkant bij moet. Toch blijken er talloze mogelijkheden te zijn met de losse reportageflitser. Op de bijgaande foto’s heb ik lange sluitertijden gebruikt, soms wel van 1,5 seconde.

Dagfoto 037-2010De flits legt in een fractie van een seconde een beeld vast, zeker de objecten die vlak bij de camera zijn. Alle bewegende onderwerpen die minder licht van de flitser vangen en juist iets beter worden beschenen door andere lichtbronnen laten ‘beweging’ zien en worden en beetje wazig.

De jongen op de achtergrond is bijna doorzichtig, terwijl de vrouw op de voorgrond redelijk scherp (nou ja) is afgebeeld. Let ook op de plek waar de jongen van het tafeltje is gesprongen. daar heeft hij iets langer stil gestaan en is er nog een soort schaduw zichtbaar.

Mijn hand is niet vast genoeg om de camera anderhalve seconde stil te houden. Daarom is alles op de foto wazig geworden. De flits is ingesteld op het einde van de sluitertijd. Ik heb de indruk dat mijn camera ook een soort ‘voorflitsje’ maakt.

Het &-teken is gemaakt met een klein zaklantaarntje.

Dagfoto 037-2010De man in het oranje shirt is geflitst terwijl ik mijn camera snel van links naar recht bewoog.

Helemaal bovenaan zie je een foto van een schommelende lamp. De sluiter heeft lang open gestaan. Het effect is dat de lamp -tijdens de flits- alleen nog een wazig profiel laat zien.

Flitsen is best leuk.


Noot: dit verhaal is een herpublicatie van een eerdere website.

andere
verhalen