Dagfoto 037-2010

6 februari 2010
door
in Dagfoto, Fotografie
Geen reacties
Dagfoto 037-2010

De bovenmeester van de Fotoschool heeft zijn tweede opdracht meegegeven. We mogen plaatjes maken met de flitser.

Ik heb zo’n opzetkastje altijd een onding gevonden, behalve overdag als er -bij stevig tegenlicht- een lichtje van de voorkant bij moet. Toch blijken er talloze mogelijkheden te zijn met de losse reportageflitser. Op de bijgaande foto’s heb ik lange sluitertijden gebruikt, soms wel van 1,5 seconde.

Dagfoto 037-2010De flits legt in een fractie van een seconde een beeld vast, zeker de objecten die vlak bij de camera zijn. Alle bewegende onderwerpen die minder licht van de flitser vangen en juist iets beter worden beschenen door andere lichtbronnen laten ‘beweging’ zien en worden en beetje wazig.

De jongen op de achtergrond is bijna doorzichtig, terwijl de vrouw op de voorgrond redelijk scherp (nou ja) is afgebeeld. Let ook op de plek waar de jongen van het tafeltje is gesprongen. daar heeft hij iets langer stil gestaan en is er nog een soort schaduw zichtbaar.

Mijn hand is niet vast genoeg om de camera anderhalve seconde stil te houden. Daarom is alles op de foto wazig geworden. De flits is ingesteld op het einde van de sluitertijd. Ik heb de indruk dat mijn camera ook een soort ‘voorflitsje’ maakt.

Het &-teken is gemaakt met een klein zaklantaarntje.

Dagfoto 037-2010De man in het oranje shirt is geflitst terwijl ik mijn camera snel van links naar recht bewoog.

Helemaal bovenaan zie je een foto van een schommelende lamp. De sluiter heeft lang open gestaan. Het effect is dat de lamp -tijdens de flits- alleen nog een wazig profiel laat zien.

Flitsen is best leuk.


Noot: dit verhaal is een herpublicatie van een eerdere website.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw