GO-Foto-logo-wit
De smartphone, portretten en een luxe fotokoffer
Foto van een klooster cover bij smartphone blog

Gepubliceerd op

Deze week mocht ik weer op pad voor het glossy magazine Klooster!. Er moesten portretten worden gemaakt. Dat is altijd leuk om te doen. Toch speelt m’n onzekerheid soms spelbreker. Ik leg het uit…

Dure spullen

In mijn rolkoffer zitten twee camera’s, drie flitsers en vier lenzen. Aan de zijkant hangt een stevig statief en verder sjouw ik poetsdoekjes, batterijen en grijskaarten mee. De avond voorafgaand aan een fotoreportage controleer ik de camera’s. Zijn de batterijen opgeladen? Staan de instellingen weer op standje ‘normaal’? Is de opslagkaart geformatteerd? Heb ik reserveaccu’s bij me? Zit er vuil op een lens? Dat soort dingen.

De volgende dag leg ik de koffer achter in de auto en ga op weg. Na een kilometer of twee begin ik te twijfelen: heb ik de SD-kaartjes wel teruggestopt in de camera? Sterker nog: heb ik de camera’s wel weer in de koffer gedaan? Net voordat ik de snelweg oprijd, is er een tankstation. Daar stop ik steevast en controleer de gereedschappen in de achterbak. Iedere keer weer.

Portretten met de smartphone

Smartphone blog paprika
Paprika met smartphone

Zou er een moment komen dat een fotograaf niet meer hoeft te checken of z’n dure spulletjes wel compleet zijn? Zou ik ooit -in geval van nood- met m’n smartphone de gevraagde portretten kunnen schieten?

Het antwoord is ‘ja’. Over vijf tot tien jaar zijn de camera’s van de smartphone net zo ‘goed’ als de huidige spiegelreflex. Daar twijfel ik geen seconde aan (uiteraard zijn de professionele camera’s dan ook doorontwikkeld). Toch zul je in 2025 niet per se een apparaat van zes mille nodig hebben om een portret te schieten voor een full color magazine. Dat kan zelfs nu al, maar alleen als de lichtomstandigheden heel erg goed zijn. In een donkere kloostergang hoef ik echt niet te experimenteren met m’n simpele iPhone SE.

Tips voor smartphonefotografen

Smartphone blog koffietent Parijs
Koffietent met smartphone

Hier zijn drie tips als je  wat meer wilt weten over de kansen die smartphonefotografie biedt:

1. Het afgelopen jaar heb ik -voor Fotoschool Keistad in Amersfoort- twee artikelen geschreven over de verschillen tussen de camera van een smartphone en een dikke spiegelreflex. Eén van de twee verhalen speelt zich zelfs af in Parijs

2. Misschien fotografeer je zelf wel veel met een mobieltje. Dan raad ik je aan om eens naar een recente podcast met iPhonefotograaf Nico Brons te luisteren. Nico studeerde een paar jaar geleden af aan de Fotoacademie in Amsterdam. Hij deed zijn ‘eindexamen’ met een smartphone.

3. Adobe Photoshop biedt een aantal gratis apps aan voor smartphonefotografen. Ze zijn weliswaar eenvoudig in gebruik, maar het aantal bewerkingsopties is zo groot dat je door de bomen het bos kunt kwijtraken. Check het vooral zelf.

Heel veel fotografieplezier!


andere
verhalen