GO-Foto-logo-wit
Een meet-up met navelpijn en een perzikzachte huid
Doktersassistente Daphne van Loenen bij blog over Meet-up

Gepubliceerd op

Pas geleden zat ik bij een heuse ‘meet-up’. Dat klinkt best hip, vind je niet? Übercool! Yes. Nou is zo’n meet-up niet veel anders dan een bijeenkomst waar mensen een spreekbeurt geven. Dat maakt het al een stuk gewoner. Toch was het een gedenkwaardige avond. Ik heb er buikspierpijn aan overgehouden…

Later in dit blog een handige truc voor fotografen om de huid van een fotomodel te laten sprankelen, maar nu eerst die spreekbeurten. De meet-up ging over slimme software voor websites. Het verhaal van de eerste spreker kon ik maar net volgen. Hij wilde me per se laten coderen (onzin) en liet ingewikkelde scriptjes zien in Java, html en php. Of zoiets. De andere 75 webbouwers maakten vol overgave aantekeningen en zuchtten regelmatig vol adoratie.

Herman Finkers

De tweede spreekbeurt werd gegeven door een slungelige jongen van achter in de twintig. Hij had het uiterlijk van een nerd en de motoriek van een pas geboren giraffe. Het was allemaal schijn en schijn bedriegt.

Deze knul bezat de gave van het onderkoelde woord. Herman Finkers zou dolgraag in de zaal hebben gezeten om een paar one-liners te noteren. Ik had na een half uurtje buikpijn van het lachen. Het was echt té leuk. De andere 75 webbouwers checkten ondertussen hun mail.

Ferdy Korpershoek

De grappenmaker was Ferdy Korpershoek. Ferdy maakt online videotutorials over WordPress en het hulpprogramma Elementor. Hij schetste zeer overtuigend dat mijn leven dramatisch zou veranderen als ik Elementor zou gaan gebruiken. Ferdy had me: deze pagina is met Elementor gebouwd…

Nou moet ik eerlijk zeggen dat de levende meet-up-Ferdy me beter bevalt dan z’n online-variant. Tijdens z’n (Engelstalige) tutorials zit Ferdy iets te strak in z’n format genaaid. Hoe dan ook: ik zorg dat ik bij een volgende bijeenkomst weer present ben. Gratis cabaret, wie wil dat nou niet?!

Zuster Maria Confidens bij blog over Meet-up

Spelen met het cadeau

December was verder ook een lekkere maand. Ik mocht weer een paar websites bouwen, een podcast vol uitvinders maken, plus deskundige doktersassistenten, vriendelijke nonnen en een frivool model fotograferen. Dat laatste leg ik even uit.

Een tijdje geleden heb ik een prachtige (daglicht)lamp gekocht. De lichtsterkte van het ding is traploos instelbaar. Bovendien kun je de kleurtemperatuur handmatig instellen, van koel (blauwachtig) tot warm (gelig). ’t Kostte wat, maar daar krijg je ook wat voor. Ik wilde graag eens uitgebreid met m’n nieuwe cadeau experimenteren. Dan heb je natuurlijk wel iemand nodig die in het licht wil gaan staan. Daar komt Cindy om de hoek.

Cindy bij blog over Meet-up en perzikhuidTijdloze Cindy

De laatste keer dat ik Cindy fotografeerde, was een jaar of acht geleden. De tijd leek geen vat op haar te hebben gehad. Ze had nieuwe schoenen en een andere kleur haar. Verder zag ik geen verschil. Cindy herkende mij ook nog.

De lamp was een genot. Normaal gesproken ben ik in een studio eindeloos aan het klungelen met drie of vier verschillende flitsers. Nu kon ik eenvoudig volstaan met het aanzetten van de nieuwe lamp. Om een ietsiepietsie doortekening in de donkere kant van het gezicht te krijgen, stond er nog wel een reflectiescherm tegenover de lamp.

Verder was het met twee vingers in de neus op de ontspanner drukken.

Trics voor Photoshop

Uiteindelijk ben ik toch nog best een tijdje met de foto’s bezig geweest. Eénmaal thuis -achter de computer- heb ik een handig Photoshophulpje ingezet om wat meer ‘glamour’ aan de shoot te geven. Bekijk de verschillen maar eens…

Before After Cindy - DSC02794 - ©Gerard OonkCindy II - DSC02794 - ©Gerard Oonk 1

Voor alle fotografen is hier de handleiding voor een ‘perzikhuid’ (officieel heet het ‘frequency separation’).

Frequency separation

 • Maak twee kopieën van je foto (Cmd-J/Ctrl-J).
 • Schakel ‘laag 1 kopie’ uit (oogje voor laagminiatuur uitvinken).
 • Begin op ‘laag 1’.
 • Menubalk/filter/vervagen/Gaussiaans vervagen (ongeveer 6 pixels).
 • Selecteer nu weer ‘laag 1 kopie’ (vink oogje aan en zorg dat de laag blauw is).
 • Menubalk/afbeelding/toepassen afbeelding.
 • Invullen bij Laag: ‘laag 1’; bij Overvloeien: ‘aftrekken’; bij Schalen ‘2’ en bij Verschuiven: ‘128’. Klik nu op OK.
 • Ga naar de overvloeimodus boven in het lagenpallet en kies voor ‘lineair licht’.
 • Selecteer ‘laag 1’
 • Kies het ‘Lassogereedschap’ (ca. 40px) en selecteer plaatsen op de huid die je wilt veranderen.
 • Menubalk/filter/vervagen/Gaussiaans vervagen (40-70 pixels). 

Zo, daar kun je een leuk tijdje zoet mee zijn….
NB.: De aanpassingen in de hals heb ik anders opgelost.

We’ll meet-up again

Het was m’n bedoeling om dit keer weer een gevoelig kerstverhaal te schrijven. Zoiets als deze van een paar jaar geleden. Dat is me niet gelukt. Sorry. Ik kan de juiste sfeer nog niet vinden. Die ligt waarschijnlijk ergens verstopt achter de hoge buitentemperatuur en een fikse stapel klussen. Desondanks wil ik je betekenisvolle kerstdagen wensen en een prachtige start van het nieuwe jaar. Maak het mooi!

Tot een volgende virtuele ‘meet-up’ in 2020.

andere
verhalen