GO-Foto-logo-wit
Golven met geluid | 074-2016
Golven met geluid. Foto van een oude transistorradio.

Gepubliceerd op

De FM gaat in de kliko. De Nederlandse overheid wil af van de traditionele radiofrequenties en investeert in andere golven met geluid. FM is te duur en er is bovendien te weinig plek voor alle Nederlandse radiostations.

De vervanger van de FM is DAB+ (spreek uit als Dee-Aaa-Bee-plus of als drab-zonder-R). DAB is digitaal. Je kunt er van alles mee naar ontvangers sturen: muziek, gesproken woord, tekst, illustraties en zelfs video. Je hebt er wel speciale radiotoestellen voor nodig.

Die platte doos in je stereotoren, je oude transistor of dat nostalgische oma-toestel op zolder gaan verdwijnen. Over een aantal jaren komt er geen geluid meer uit. Dat is tenminste het idee. Iedereen moet een nieuw apparaat gaan aanschaffen. Let’s get digital!

Golven met geluid. DAB+ Radio-ontvanger.Er wordt al ruim twintig jaar gelobbyd voor DAB. Eerst was er een variant zonder dat plusje, maar die heeft nooit meer dan honderd echte radiofreaks bereikt. De laatste tijd krijgt de nieuwere versie veel aandacht.

Golven met techniek

DAB+ moet een succes worden. Daar wordt alles voor uit de kast getrokken. Ieder radiostation -publiek of commercieel- zendt reclamespots uit om de luisteraars een vriendelijk, maar stevig zetje in de goede richting te geven. Bij grote witgoedzaken zoals de MediaMarkt zijn aparte schappen volgestouwd met kekke ontvangers. En sommige autofabrikanten zetten de nieuwe toestellen standaard in hun paradepaardjes.

Toch blijft het een beetje gerommel in de marge. De Grote Doorbraak komt als ook de aanbieders van telefoons en tablets een DAB+-chipje in hun apparaten gaan zetten. En dat doen ze niet, want DAB+ komt gratis door de lucht. De telefoongebruiker hoeft er geen extra data-abonnement voor aan te schaffen en dan is het verdienmodel van de ‘Telcoms’ naar de haaien.

Ik was dan ook heel erg verbaasd toen ik vandaag las dat LG een smartphone met DAB+-ontvanger gaat introduceren. Niet overal nog, maar wel alvast in Nederland. Verrassend nieuws dus. Maar bijna niet te geloven…

Golven met geld

LG is geen liefdadigheidsinstelling en zal het eigen businessmodel zeker niet om zeep helpen om ons radioluisteraars te plezieren. Er is dus iets anders aan de hand. Ergens zweeft een geldstroom op de golven met geluid. Zijn het belastingcenten, investeringen van de radiostations, of worden de toestellen een paar tientjes duurder? Ik ga het voor je uitzoeken. I will follow the money!!!!


[update op 04-10-2020: de LG is al een paar jaar niet meer leverbaar en andere smartphones met DAB+ kan ik niet vinden. ‘t Feest was van korte duur.]

andere
verhalen