Help! Wat moet ik schrijven?

Help! Wat moet ik schrijven?

Heb jij wel eens last van een writer’s block? Ik wel! Alle woorden die ik dan verzin smaken als droog brood. Ieder onderwerp voelt uitgekauwd. En wat helemaal vervelend is: de blokkade om iets op te schrijven wordt alsmaar groter. De afgelopen twee weken heeft de muur van weerstand zich behoorlijk opgebouwd, maar vandaag is het afgelopen. Ik trek de hele trukendoos open.

Jazeker: het is geen enkel probleem om jezelf weer aan het schrijven te krijgen. Je moet er alleen wat moeite voor doen. Tijdens de cursus Storytelling aan de Fotoschool in Amersfoort geef ik potentiële bloggers een aantal tips. Lees maar even mee.

1. Aantekeningen

Begin met het aanschaffen van een notitieboekje, of installeer een eenvoudige schrijf-app op je mobiel. En dan kan het beginnen….

2. Noteer het beste van jezelf

Je bent ergens goed in. Wat is dat? Je gaat een blog schrijven dat voor andere mensen interessant moet zijn om te lezen. Ze moeten je verhalen relevant vinden; er iets aan hebben. Met luchtfietserij kom je niet ver. Bedenk dus op welk vlak jij iets extra’s kunt bieden. Iedereen is uniek en heeft specialiteiten. Zoek die van jou. Je hoeft van mij niet meteen naar een psychiater te rennen, maar doe wel grondig zelfonderzoek.

3. Maak het leuk

Schrijf op van welke activiteiten je extra energie krijgt. Als jij een fantastische postzegelverzameling hebt, dan vind je misschien een rondje over een rommelmarkt leuker dan het voorzichtig losweken van de zegels. Breng prioriteiten aan binnen je specialisatiegebied. Sorteer op de factor ‘plezier’. Je schrijft namelijk de beste stukken over zaken waar je bovengemiddeld verstand van hebt én waar je enthousiast over bent. Je lezer zal jouw ‘energie’ voelen.

4. Splits het op

Noteer je belangrijkste specialiteit en splits die op in kleinere thema’s. Stel je vindt jezelf een goede fotograaf, dan kun je onder die paraplu kleinere genres hangen, zoals straatfotografie —> mensen in winkelstraten —> tijdens marktdagen —> portretten van kooplieden.

Je hebt nu waarschijnlijk de eerste vijf blaadjes van je notitieblok wel vol geklad. Bewaar ze goed, want met deze basis kun je een flinke tijd vooruit…

5. Beleef de dag intensief

Maak -door de dag heen- notities van grote en kleine voorvallen. Je zult merken dat alles wat je meemaakt een inspiratiebron kan zijn voor een paar regels tekst. Na verloop van tijd ga je instinctief aanvoelen welke gebeurtenissen waarde hebben voor jouw blog. Dat kan een ontmoeting op het station zijn, een vreemde overlijdensadvertentie, een fietsband die steeds weer leeg loopt, een artikel op pagina vijf van de krant, enzovoort.

6. Zoek extra informatie

Google je suf! Hoe goed je ook bent, er zijn altijd mensen die meer weten (of een andere mening hebben). Zoekmachines zijn geweldig gereedschap voor schrijvers en fotografen. Je vindt altijd nieuwe informatie, inzichten, of inspiratie.

7. Ga losse flodders schrijven

Schrijf lukraak op wat je interessant vindt, ordenen komt later wel. Dat notitieblok heb je niet voor niets aangeschaft. Schrijf het vol losse flodders die het web op je afvuurt. Je pikt er later de exemplaren wel uit die voor jouw doel geschikt zijn. Een app biedt extra mogelijkheden, want daarin kun je makkelijk url’s plakken.

En dan begint het componeren

Het is eindelijk tijd om te gaan schrijven. Je hebt inmiddels allemaal gedachten, observaties en citaten verzameld. Misschien heb je zelfs al een foto die je wilt gaan gebruiken bij je verhaal.

Het is dus de hoogste tijd om de puzzelstukjes in elkaar te gaan schuiven. Je loopt het risico (zeker als je net begint met bloggen) dat je verhalen een erg zakelijk/technisch karakter krijgen. Probeer dat te vermijden. Je publiek vergeet namelijk wat je hebt gedaan en geschreven; lezers onthouden vooral het gevoel dat je in je artikel stopt.

Houd bij een blog de volgende kenmerken in de gaten:

  • Maak het persoonlijk.
  • Geef een mening.
  • Draag ‘kennis’ over.
  • Wees toegankelijk en informeel.
  • Schrijf simpel (behalve voor niches).
  • Probeer schrijf- en taalfouten te voorkomen.

Tot zover de tips. Ik ga de komende dagen keurig alle handvatten gebruiken en dan krijg je volgende week een lekker vers verhaal van me. Beloofd.
 

 

Help wat moet ik schrijven blogpost boterham met kaas - Gerard Oonk

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Alles wat je altijd al wilde weten over een goede profielfoto

Erik Zoomers (webdeskundige) en Gerard Oonk (fotograaf) duiken in de wereld van de profielfoto. Waar moet je op letten en wat kost een goed portret? Lees hun mailwisseling.

Recente berichten
Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info