Journalist als Zwitsers zakmes

Journalist als Zwitsers zakmes

119-2016


De ontwikkelingen binnen de journalistiek boeien me mateloos. Het ambacht groeit naar een nieuwe toekomst, maar niemand weet nog hoe die er uit ziet. De journalist is ondertussen een speelbal. Er zijn inmiddels robots die zijn werk overnemen. Echt waar….!

Journalist als Zwitsers zakmes. Foto van een aanplakzuil met nieuws.Brand Journalism

Vandaag verscheen een interessant rapport van ‘myNewsdesk‘. Die club heeft een onderzoek gedaan onder zo’n tweeduizend journalisten ‘all over the world’, variërend van de VS, via Singapore, tot Noorwegen.

Ik ben vooral benieuwd naar de ideeën van de gemiddelde journalist over ‘brand journalism‘. Daar zou namelijk zijn nieuwe inkomen kunnen liggen. Dat vereist een heel klein beetje uitleg.

Je weet waarschijnlijk dat kranten hun betalende abonnees aan het verliezen zijn en dat andere grote nieuwsorganisaties vaak noodgedwongen hun journalistenbestand stevig inkrimpen. Voor de consument is nieuws namelijk een product waar je niet voor hoeft te betalen. Je kunt het gratis krijgen bij NU.nl, in de Metro, of beluisteren via een radiostation. Waarom zou je dan een paar honderd Euro per jaar aan een abonnement voor de Volkskrant betalen?

Nieuws is juist duur

Als je even nadenkt, dan begrijp je best dat al die actuele verhalen en interviews die ons dagelijks overstromen niet door vrijwilligers worden gemaakt. Er gaat dus nog steeds geld om in de wereld van het nieuws, maar veel minder en via andere kanalen. De journalist is bovendien meer gaan doen voor minder salaris. Het merendeel van de nieuwsjagers is niet eens in vaste dienst.

Je kunt -van de andere kant bekeken- ook zeggen dat er nog nooit zoveel nieuwe verhalen nodig zijn geweest als juist nu. Het aantal mediakanalen is explosief gestegen. Overal verschijnen artikelen en videoreportages, of het nu is via blogs, Facebook, YouTube, of BuzzFeed. De wereld heeft verhalenvertellers nodig. Steeds meer.

Ik voorspel dat de commerciële bedrijven de traditionele journalist gaan overnemen van kranten, radio- en TV-stations. Nergens is meer behoefte aan ‘storytelling’ dan in het bedrijfsleven.

Journalist schuift een beetje

Uit het onderzoek van ‘myNewsdesk’ wordt duidelijk dat ‘de journalist’ inmiddels ook wel in de gaten heeft dat zijn baantje zich aan het loszingen is van oude waarden als ‘volledige objectiviteit’ en ‘onafhankelijkheid’. Zo vindt bijna de helft van de respondenten dat ‘een persoon die content maakt voor een publicatie van een bedrijf best een journalist kan zijn‘.
Journalist over brand journalism - myNewsdesk survey

Journalist over sponsored content - myNewsdesk surveyAls je journalisten rechtstreeks vraagt of ze ook gesponsorde verhalen zouden willen schrijven, zie je grote verschillen tussen de landen. In de VS en Engeland vindt 49% dat geen probleem. In Noorwegen zou maar 11% van de journalisten zich in de armen van een groot bedrijf werpen. Over de hele linie zegt 40% van de ondervraagden keihard ‘nee’ tegen een klus voor commerciële partijen.

We zullen rustig moeten afwachten hoe zich deze tendens verder ontwikkelt. Eén ding is wel duidelijk: de nieuwe mediamakers zijn meer dan alleen een schrijver, een videoproducent of redactielid. Ze doen van alles door elkaar en moeten van veel markten thuis zijn. In vrijwel alle gevallen is het posten via de sociale media bovenop de oude functie gekomen.
Journalist over sociale media - myNewsdesk survey

De schrijvers van het rapport hebben er een aardige metafoor voor bedacht: “Today’s journalists need to be Swiss army knifes”. En zo is het maar net. En ik voeg daar aan toe: er komt een tijd dat het mes van twee kanten moet gaan snijden….

 

3 reacties on This Post

Willy
29 april 2016

Ik vind het moeilijk te beoordelen of dit een goed onderzoek is zonder aantallen, soorten data enz. Wat ik in ieder geval bemoedigend vind is de uitslag bij de vraag over de inhoud en die over de objectiviteit. Verder kan ik me niet voorstellen dat b.v. goede onderzoeksjournalistiek aan kracht en belang zal inboeten. Ten slotte: ‘mijn krant’ (VK) gaat denk ik vooral ook goed om genoemde redenen.

Gerard Oonk
29 april 2016

Hoi Willy. Wat leuk dat je zo inhoudelijk reageert. Het onderzoek van myNewsdesk is zeer uitgebreid (met veel onderbouwd cijfermateriaal). Je kunt een gratis whitepaper downloaden in ruil voor je e-mailadres: http://pr.mynewsdesk.com/journalist-survey/
Of het echt goed gaat met de oplagecijfers van de Volkskrant vraag ik me af. Vrijwel alle betaalde dagbladen hebben het moeilijk (er zijn inderdaad een paar uitzonderingen op die regel). Op basis van cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia heb je overigens gelijk: http://www.volkskrant.nl/economie/trouw-en-de-volkskrant-stijgen-tegen-trend-in~a4155205/
En verder ben ik het met je eens dat goede onderzoeksjournalistiek nodig blijft. Ik denk wel dat er nieuwe financieringsmodellen gevonden moeten worden. In sommige gevallen blijkt crowdfunding een goede manier om journalisten volledig onafhankelijk en gedurende langere tijd hun werk te laten doen.

Willy
30 april 2016

Dank Gerard, ik heb de survey bekeken. Inderdaad een interessant onderzoek, maar toch ook wel beperkt. Ze laten weinig los over de methodologie en hebben alleen journalisten geselecteerd uit “US, UK, Germany, Sweden, Norway, Denmark, Australia, Canada en Singapore”. “Gemakkelijke landen” dus; om allerlei redenen een begrijpelijke keuze, maar daarmee ook wel eenzijdig. Om maar eens wat te noemen: een groot deel van Europa, Azie en Afrika doet niet mee!

Stuur me nieuwe verhalen…
Archieven
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. Bekijk wat de Kamer van Koophandel daarover schrijft.

De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

De Smachtwacht (2013-nu)

Je hebt ze vast wel eens gezien: honden die aangelijnd voor een winkel wachten op de terugkeer van hun baas. In de loop der jaren heb ik er veel op de foto gezet. Dat levert een lange rij 'Smachtwachten' op...

Bekijk de smachtende wachters...

Hond aangelijnd voor AH-supermarkt

Alles wat je altijd al wilde weten over een goede profielfoto

Erik Zoomers (webdeskundige) en Gerard Oonk (fotograaf) duiken in de wereld van de profielfoto. Waar moet je op letten en wat kost een goed portret? Lees hun mailwisseling.

Recente berichten
Websitebouw

Deze website gebruikt cookies (Google Analytics, Facebook). Als je verder wilt rondkijken, stem dan in met het gebruik van cookies.  Meer info