GO-Foto-logo-wit
Marianne & Sander | 061-2016
Marianne Zwagerman NPO logo ijspegels

Gepubliceerd op

Columniste Marianne Zwagerman ging vanochtend weer eens flink tekeer tegen de Publieke Omroep in het algemeen en tegen Jan Slagter, de eindbaas van Omroep MAX, in het bijzonder. Marianne heeft over van-alles-en-nog-wat een mening, maar ze zet haar tanden bij voorkeur in de NPO.

Je moet allereerst weten dat staatssecretaris Sander Dekker vandaag probeert om zijn nieuwe Mediawet door de Eerste Kamer te loodsen. Als dat lukt, dan heeft ‘ie een huzarenwerkje geleverd, want er is behoorlijk wat weerstand tegen de ideeën van de ambitieuze VVD’er.

Marianne Zwagerman NPO MicrofoonMeneer Dekker heeft de afgelopen weken alle zeilen bijgezet en het ene na het andere compromis gesloten om vandaag de handen voor zijn plannetjes op elkaar te krijgen. Dat is gebeurd in de achterkamertjes van Den Haag. Zo heeft de SGP geëist dat er strengere regels komen voor datingsites in de STER-reclame. Echt waar!!!!

Je moet ook nog weten dat Jan Slagter de laatste tijd regelmatig te zien is in een ledenwerfspotje voor zijn eigen club. Jan loopt met vaste tred door een bekend TV-decor en zegt bozig dat Sander Dekker ons omroepbestel aan het slopen is.

Terug nu naar de opgewonden Marianne. Zij koos partij voor Sander. Ze vindt Jan een onruststoker die leugens vertelt. Volgens Marianne wordt er helemaal niks afgebroken en wil die arme Sander Dekker er alleen maar voor zorgen dat de publieke omroep wordt vernieuwd en open staat voor nieuw talent. In de zijlijn kan ik nog melden dat mevrouw Zwagerman mede-oprichtster was van omroepclub PowNed en zich ten doel had gesteld om het Nederlandse Omroepbestel van binnenuit op te blazen. Over slopen gesproken… Maar goed, dat geheel terzijde.

Goedkoop

Ik heb een paar jaar bij de Publieke Omroep gewerkt en weet dat er soms wel eens wat mis gaat, net als in ieder ander bedrijf. Zo’n fout wordt meestal breed uitgemeten, omdat we allemaal een mening hebben over de media in het algemeen en over de clubs die worden betaald met belastinggeld in het bijzonder. Let wel: ik vind het uitstekend om de NPO bij de les te houden. Daar wordt die club alleen maar beter van, want goed is ze al. De Nederlandse Publieke Omroep is één van de goedkoopste omroepen in Europa (per hoofd van de bevolking), de programma’s worden zeer hoog gewaardeerd en de formats zijn geliefd in het buitenland. Het belastinggeld wordt dus best goed besteed.

Het verhaal van Marianne dat de Publieke Omroep niet innovatief is en volledig op slot zit voor externe partijen is absoluut niet waar. Nota bene haar eigen PowNed kon het bestel binnenkomen met als nadrukkelijk doel dat bestel te vernietigen. Hoe open kun je zijn? En de buitenlandse begerigheid naar Nederlandse TV-formats laat zien dat er weinig mis is met de creativiteit en vernieuwingsdrang van al die zendgemachtigden.

Hup Jan Hup

Mijn steun gaat uit naar de Publieke Omroep in het algemeen en Jan Slagter in het bijzonder. Jan is de Hollandse Don Quichot. Hij zal uiteindelijk de strijd tegen de windmolens verliezen, maar ik houd van zijn energieke verzet…

andere
verhalen