GO-Foto-logo-wit
Mediastad Amersfoort
Amersfoort Mediastad. Donkere wolken pakken samen.

Gepubliceerd op

117-2016


Excuus, maar ik moet je even lastig vallen met een paar getallen. Amersfoort heeft sinds begin dit jaar ruim 150-duizend inwoners. Dat staat op Wikipedia en dan is het waar. De rijksoverheid geeft ons Gemeentebestuur €1,14 per huishouden om van Amersfoort een heuse mediastad te maken.

Het aantal huishoudens ken ik niet precies, maar op de begroting staat een totaalbedrag van €137.269 voor mediazaken. Als de burgemeester met zijn gevolg er nog wat uit eigen zak bij wil doen, dan mag dat, maar ik weet wel zeker dat ze andere prioriteiten stellen.

Amersfoort Mediastad. Foto van het Stadhuis. Wolken weerspiegelen in de ramen.Ploeteren en modderen

Vanavond was ik uitgenodigd bij een raadsvergadering waar werd gesproken over een ‘toekomstgerichte media-agenda’. Die titel was wat ambitieus, want op de keper beschouwd ging het over het voortbestaan van de lokale omroep. Binnenkort verloopt namelijk de licentie van ‘Omroep EVA‘ en dan moet het gemeentebestuur besluiten of EVA weer vijf jaar verder mag, of dat een ander clubje nu eens een tijdje mag gaan ploeteren.

De lokale omroep en Amersfoort hebben -samen- een tumultueuze geschiedenis. Heel lang geleden scheen het wel redelijk goed te gaan, maar op enig moment is er de klad in gekomen en nu zijn we al jaren aan het modderen. EVA slaat geen deuk in een pakje boter. Dat is de kortst mogelijke samenvatting.

Ik wil en kan EVA weinig verwijten. Sterker nog: ik heb een beetje medelijden met de jongens en meisjes, want iedereen zegt lelijke dingen over ze. Niemand vindt het echt goed wat ze doen en dat is best wel sneu. Het is een club goedbedoelende vrijwilligers, waarvan een deel zich uit de naad werkt om leuke programma’s te maken. Stank voor dank dus.

Gouden toiletten

Al het beschikbare geld gaat op aan huisvesting en apparatuur. Nou zul je zeggen: “Maar dan zitten ze bij EVA waarschijnlijk op gouden toiletten en sjouwen ze rond met heel dure camera’s, want voor een kleine €140.000 per jaar kun je redelijk uitpakken….”

Neen, kritische lezer, zo is het niet. De gemeenteraad heeft zo’n vijf jaar geleden besloten om EVA ongeveer de helft van het rijksbudget te geven (€85.727). Het resterende deel kan worden aangevraagd door iedereen die een leuk journalistiek en/of vernieuwend plannetje heeft. Dat leek de lokale bestuurders een mooie manier om op vernieuwende wijze invulling te geven aan het begrip ‘Innovatieve Mediastad’. Ook toen hebben ze niet besloten om wat extra geld op tafel te leggen om in ieder geval één initiatief een echte kans te geven.

We zijn inmiddels een half decennium verder en ik heb de indruk dat iedereen nu begint te begrijpen dat je voor een dubbeltje niet de beste plek in het theater krijgt.

Vanavond werd heel voorzichtig geopperd dat EVA misschien toch wat meer centjes moet krijgen. Maar nog veel belangrijker: een paar sprekers stelden voor dat het stadsbestuur eerst eens zou formuleren wat ze nou eigenlijk wil met het mediabeleid van de stad. Ik zat bijna te applaudisseren, maar zoveel joligheid was niet gewenst, denk ik.

Ambities voor de mediastad

Geheel tot mijn verbazing greep op dat moment de wethouder resoluut naar de microfoon. Ik had haar de hele avond nog bijna niet gehoord. Ze wilde even kwijt dat het gemeentebestuur zeker niet gaat nadenken over de beste manier om van Amersfoort een echte mediastad te maken. Dat liet ze liever over aan initiatieven uit de burgerij. Lekker dan…

Weet je wat ik denk? Op deze manier wordt het nooit wat met de lokale omroep hier. Dat is jammer, want ik vind dat Amersfoort een sterk medialandschap verdient, maar dan moet je als overheid wel met wat ambities, kaders en echt geld over de brug komen.

Hallo daar op het Gemeentehuis….: jullie mogen me bellen! Ik kom graag een keer langs voor wat suggesties.

andere
verhalen